Publicitat
Publicitat

Els manifestants tornen a omplir Taksim, mentre la policia carrega a Ankara i Erdogan els acusa de "saquejadors"

El primer ministre Tayyip Erdogan acusa el principal partit de l'oposició laica de Turquia de provocar una onada de protestes contra el govern, mentre desenes de milers de manifestants es reagrupen a Istanbul i Ankara. La policia ha tornat a llançar gasos lacrimògens a la capital, tot i que els enfrontaments semblen relativament menors que els de dissabte.

El primer ministre, Recep Tayip Erdogan, s'ha referit als manifestants com a "saquejadors" i ha assegurat que seguirà endavant amb la reurbanització de la plaça Taksim d'Istanbul, el projecte que ha desencadenat les protestes, que han derivat en un desafiament obert contra el governant Partit de Justícia i Desenvolupament (AKP).

Erdogan acusa el Partit Republicà del Poble (CHP) –creat el 1924 per Mustafa Kemal Atatürk, fundador de l'estat modern laic de Turquia– d'estar darrere les protestes: "Creiem que el principal partit de l'oposició que està fent crides de resistència a cada carrer està provocant aquestes protestes", ha dit a la televisió turca.

A més de reconstruir uns quarters de l'era otomana, el govern vol edificar una mesquita al parc de Gezi. "Òbviament, no demanaré permís al líder del CHP ni a una colla de saquejadors" ha afegit el primer ministre. 

Desenes de milers de persones s'han reunit a Taksim aquest diumenge al migdia després d'una nit tranquil·la i de dos dies d'enfrontaments entre manifestants i la policia antiavalots amb el suport de vehicles blindats i helicòpters. L'ambient era més festiu, fins i tot amb algun cant que exigia la dimissió d'Erdogan.

Al districte de Kizilay del centre d'Ankara, però, la policia va utilitzar gasos lacrimògens quan uns quants milers de persones van corejar consignes contra el govern i van bloquejar el trànsit.

"Ens quedarem fins al final", deia Akin, que treballa al sector de l'automòbil i ha estat a Taksim durant els últims quatre dies. "No marxarem. L'única resposta ara és que aquest govern caigui. Estem cansats d'aquest govern opressor." Amb gairebé un miler de detinguts i centenars de ferits, la contundència de la resposta de la policia a Istanbul ha commocionat turcs, però també turistes atrapats als disturbis d'un dels destins més visitats del món.

Els Estats Units, la UE i grups de defensa dels drets humans han criticat la repressió.