Les actors
Misc 24/08/2013

Qui és qui en l'islamisme polític d'Egipte

2 min

Els Germans Musulmans

Fundat el 1928, és el moviment islamista més històric. Gràcies a les seves victòries electorals després de la caiguda de Mubàrak, van jugar un rol de lideratge dins el moviment islamista durant el període transicional. La repressió dels seus líders, la possible il·legalització i l'ascens de l'islamisme violent qüestionen la seva condició de pal de paller d'aquest moviment. Durant les pròximes setmanes haurà de prendre decisions estratègiques fonamentals, la principal, si busca un pacte amb els militars.

El partit Al-Nur

Gran competidor dels Germans Musulmans dins l'islamisme polític institucional. Situats a la dreta de la confraria, i defensors d'una lectura ultraconservadora de l'islam, han mostrat en els últims mesos una praxi política molt pragmàtica. Es van distanciar de Mursi quan la seva popularitat s'enfonsava, i van beneir el cop amb l'esperança de suplantar els Germans com a principal partit islamista. Si la repressió continua sent tan violenta, corre el perill que les seves bases es revoltin.

Els jihadistes

Basats a la península del Sinaí, estan dividits en diversos grupuscles que comparteixen una ideologia que beu de les fonts d'Al-Qaeda. El cop d'estat i la repressió dels islamistes moderats els atorga una ocasió d'or per erigir-se en els defensors d'un islam assetjat. De moment, la majoria dels seus atacs es limiten a la regió del Sinaí, però els experts temen que reclutin una nova generació de combatents entre joves radicalitzats i estenguin el seu àmbit d'actuació a les ciutats de tot el país.

Els altres islamistes

Hi ha desenes de petites organitzacions i partits islamistes amb posicions molt diferents, des de la tendència centrista del partit Wasat a la radical de la Gamaa Islamiya, un grup de terroristes penedits convertits en força política. La majoria van donar suport a Mursi en el seu pols amb l'oposició, i després amb els militars. Alguns dels seus líders també han estat detinguts, però la purga ha estat menys severa que amb la confraria. Davant el nou escenari, sembla que estan avaluant les seves opcions.

stats