CONTAGI DE LA GUERRA SIRIANA
Misc 26/06/2013

Un xeic libanès s'aixeca contra Al-Assad i Hezbol·lah

Xocs entre salafistes i l'exèrcit a Sidó deixen una quarantena de morts

Ethel Bonet
3 min

Sidó (Líban)Van fugir a les dues de la matinada. Les intenses ràfegues de trets d'armes automàtiques i les potents explosions dels llançacoets van aterrir els fills de Mustafa Idris. "Ens vam amagar al bany, perquè era l'únic lloc de la casa sense finestres. Els meus quatre fills petits no paraven de cridar i plorar. Vam aprofitar un moment de calma per baixar al cotxe i vam marxar d'allà", relata Idris, veí d'Abra. El seu habitatge era a prop del complex de la mesquita Bilal bin Rabah, on centenars de seguidors armats del xeic sunnita Ahmad Assir s'havien atrinxerat.

Els enfrontaments van començar diumenge a la tarda, després que homes armats lleials a Assir ataquessin un lloc militar i matessin diversos oficials i soldats. Aquell atac ha degenerat en una guerra oberta entre milicians salafistes i tropes libaneses, que ja ha causat la mort d'almenys 17 militars i una vintena d'insurrectes, i més de 60 ferits.

Els combats es van estendre al camp de refugiats d'Ain el Hilueh, on milícies radicals palestines van disparar des de dins més de 107 coets contra les tropes que s'havien desplegat als afores, en no poder entrar al campament palestí.

Des de dimarts de la setmana passada s'han repetit els episodis de violència a la tercera ciutat més gran del país, que han fet reviure la guerra civil del 1975-1990. "Estem acostumats a la guerra. Des del 1975, sempre ha estat així. Això és el Líban", afirma l'Irhad, un avi de 65 anys, propietari d'una botiga d'ultramarins a Jai Saida, un barri xiïta. Durant els aldarulls de la setmana passada el seu establiment va ser atacat per salafistes.

"Ells van començar. Som civils, no som de Hezbol·lah. Assir vol començar una guerra entre sunnites i xiïtes. Qatar li ha pagat molts diners per crear una milícia de salafistes i desestabilitzar el país", denuncia un altre veí de Jai Saida.

Sidó semblava una ciutat fantasma. Des del centre fins al barri d'Abra, a la part alta de la ciutat, totes les botigues, restaurants i oficines estan tancats amb pany i clau i els veïns no surten de casa. La situació d'inseguretat ha portat molta gent a marxar al sud, on encara no han arribat els enfrontaments. La Malika és una palestina del camp de Yarmuk (Damasc) i va arribar fa sis mesos amb la seva família al barri de Jenineh. "No sabem on anar. Jai Saida és molt perillós. Fugim d'una guerra i ara estem atrapats enmig d'una altra", lamenta la refugiada palestina.

Un xeic a la fuga

L'assalt a la mesquita va acabar de matinada. L'exèrcit va detenir dotzenes d'insurgents però el xeic i Fadil Shaker (un famós cantant libanès que va abandonar la seva carrera per unir-se al clergue) han fugit.

"El xeic Assir està fora de perill a Trípoli" assegura a l'ARA Ahmad Abu Niaj, un col·laborador proper del xeic. "Les informacions que ha fugit a Síria i està sota la protecció dels rebels són totalment infundades", denuncia Abu Niaj.

El xeic Asir no era conegut fa un any. La seva retòrica incendiària contra Hezbol·lah i el règim sirià ha atret desenes de milers de sunnites libanesos descontents per la falta de lideratge sunnita al país. Assir vol emular el xeic Hassan Nasral·lah, líder de la milícia xiïta libanesa, però en versió sunnita. En un vídeo diumenge Assir va declarar que "l'exèrcit treballa sota les ordres de Nasral·lah" i va fer una crida als libanesos a "aixecar-se en armes contra les forces libaneses".

stats