LLUITA CONTRA EL FRAU
Internacional 06/08/2013

El judici a un magnat serbi sacseja els Balcans

El responsable de les privatitzacions del govern Milosevic, acusat de corrupció

Dan Bilefsky
3 min

The New York Times / París.Quan Miroslav Miskovic, un magnat de 68 anys, va pagar una fiança rècord de 12 milions d'euros el mes passat després de passar més de set mesos a la presó per frau i evasió fiscal, la suma descomunal va consolidar la seva reputació com un dels homes de negocis més rics dels Balcans, després d'haver intentat passar desapercebut durant anys.

L'espectacular auge i caiguda de Miskovic, un enigmàtic personatge sospitós de pagar als mitjans serbis perquè no parlin d'ell, ha captat l'atenció de la regió. El govern serbi va vantar-se de la seva detenció el desembre passat com a part d'una ofensiva contra el crim organitzat i la corrupció per donar un impuls a la candidatura per entrar a la Unió Europea i acabar amb la cultura del frau i la il·legalitat, un llegat de les guerres balcàniques dels anys 90.

El vice primer ministre serbi, Aleksandar Vucic, que encapçala la lluita contra la corrupció, va expressar al seu perfil de Facebook l'any passat el seu malestar per l'aparent immunitat del magnat. "Ningú venç ni vencerà Sèrbia, i en això hi incloc Miroslav Miskovic", va escriure.

Segons la fiscalia, a Miskovic se l'acusa, juntament amb el seu fill Marko i nou persones més, de desviar més de 23 milions d'euros en la privatització d'una empresa -ara en fallida- entre el 2005 i el 2010. Ara se l'ha alliberat a l'espera del judici. Si se'l declara culpable, s'exposa a una pena de 10 anys de presó.

Els assessors de Miskovic van dir que no estava disponible per a entrevistes. Però els seus partidaris insisteixen que darrere del càrrecs hi ha motivacions polítiques i que se l'està convertint en un boc expiatori. Una web creada per la seva companyia, Delta Holding, assegura -en un text titulat "Qui és Miroslav Miskovic?"- que no ha comès cap delicte. "Rebutgem totes les acusacions", diu Branislava Milunov, portaveu de Delta Holding.

La caça de magnats corruptes com Miskovic és una pràctica cada cop més recurrent en tots els països candidats a entrar a la UE. De fet, la República Txeca va tombar fa molt poc el primer ministre justament per un escàndol de corrupció, i els búlgars continuen sortint al carrer per denunciar la corrupció política. La veïna Croàcia, al seu torn, també brega contra el crim organitzat, i ja forma part de la UE.

Pocs dies després d'haver pagat la fiança, Miskovic va fer una rara aparició pública en una roda de premsa, en què va assegurar que havia pogut mantenir-se en contacte amb els seus socis de negocis, fins i tot des de la presó. Delta Holding és la companyia privada més gran de Sèrbia, amb un total de 7.200 de treballadors a tots els Balcans i una xarxa d'empreses que van de la construcció a la producció d'aliments, passant per la venda a minoristes i les assegurances.

Un problema endèmic

El vice primer ministre Vucic ha acusat Miskovic d'enviar "assignacions" mensuals d'entre 30.000 euros i 50.000 euros a 20 alt càrrecs polítics. També ha acusat el magnat d'intentar acabar amb el govern per evitar que s'investiguin més a fons els seus negocis. El portaveu de Delta Holdings no va voler respondre a aquestes acusacions.

"Miskovic, simplement, s'ha fet massa gran perquè sigui tolerat en aquest petit país -diu Dejan Anastasijevic, corresponsal a Brussel·les de Tanjug, l'agència estatal sèrbia-. El sistema crònic de Sèrbia l'ha creat, i ara l'estat intenta tornar a l'equilibri". I és que l'imperi empresarial de Miskovic va créixer com l'escuma sota l'empara del règim de Slobodan Milosevic, derrocat el 2000. De fet, el magnat va ser el seu vice primer ministre, l'encarregat de privatitzar la indústria sèrbia.

"La qüestió ara és si aquest govern és seriós amb les reformes o bé un nou Miskovic acabarà substituint-lo", sentencia Anastasijevic.

stats