Misc 14/08/2013

Almenys 278 morts a Egipte, on s'ha decretat l'estat d'emergència

El govern confirma la matança en el desallotjament de les acampades islamistes pro Mursi. 35 dels morts són agents de la policia. Hi ha 2.000 ferits segons el ministeri de Sanitat

Agències
2 min

El CaireLa presidència egípcia ha decretat l'estat d'emergència durant un mes a tot el país després de l'inici del desallotjament forçat de les dues acampades a favor del rais deposat, Mohammed Mursi, al Caire, que encara continua. El ministeri de Salut d'Egipte ja ha admès que hi ha hagut 278 morts i 2.001 ferits entre el campament a prop de la Universitat del Caire i el més multitudinari, a Ciutat Nasser. 35 dels morts són agents de la policia.

L'estat d'emergència és degut al fet que "la seguretat i l'ordre de la nació han de fer front al perill dels sabotatges, els atacs a edificis públics i privats i la pèrdua de vides per part de grups extremistes", ha dit la presidència en un comunicat.

Alguns partidaris dels Germans Musulmans han respost a l'atac de l'exèrcit i la policia amb assalts a esglésies coptes i a edificis governamentals.

Els Germans Musulmans han assenyalat que entre els ferits hi ha menors d'edat. A més, han denunciat que els efectius policials han obert foc contra alguns manifestants que s'havien concentrat a la mesquita d'Al Istiqama, a prop de la plaça del Nahda (al costat de la Universitat del Caire).

També han demanat que els partidaris de Mursi ocupin els carrers del país "per aturar la massacre". La televisió estatal ha afegit que almenys 200 simpatitzants de Mursi han estat detinguts durant l'assalt policial.

El general de l'exèrcit Abdel Fattah Othman ha confirmat les detencions al canal de televisió CBC, però no ha concretat cap xifra, segons Reuters.

"El president interí del país, Abdly Mansour, ha recorregut a les armes, en cooperació amb la policia, per prendre totes les mesures necessàries per mantenir la seguretat i l'ordre i protegir les propietats públiques i privades i la vida dels ciutadans", afegia el comunicat.

Les acampades, dissoltes

Els agents han començat aquest matí a primera hora a tirar gasos lacrimògens contra les acampades, la qual cosa ha derivat en xocs amb els manifestants islamistes. Ambdues parts s'acusen d'haver fet servir armes de foc durant els enfrontaments.

A mig matí, el ministre de l'Interior egipci, Mohammed Ibrahim, ha afirmat que les forces de seguretat tenien "ple control" sobre la plaça Nahda i que "els policies han aconseguit treure la majoria de les tendes que hi havia a l'àrea. Les forces de seguretat han bloquejat l'accés als campaments.

Detinguts vuit dirigents dels Germans Musulmans

Les forces de seguretat egípcies han detingut vuit dirigents dels Germans Musulmans a prop de la plaça de Rabea al Adauiya, on els islamistes mantenien una acampada que ha estat desmantellada per la policia.

Entre els detinguts hi ha un dels líders, Mohamed El Beltagi, el vicepresident Esam al-Arian i el clergue Saufuat el Hegazy.

stats