Misc 02/06/2013

Estat d'emergència a la República Txeca per les pluges, que han deixat dos morts

Tres persones estan desaparegudes a la República Txeca i dues a Alemanya com a conseqüència de les fortes pluges, que han causat inundacions i despreniments de terra

Efe
2 min

PragaDues persones han mort i tres estan desaparegudes a la República Txeca a causa de les fortes pluges caigudes, que han causat inundacions i despreniments de terra en diverses regions del país i han portat a la declaració de l'estat d'emergència. A Praga es va ensorrar una casa com a conseqüència de l'aigua, que en va afectar els fonaments i hi han mort una dona i un home. A més, tres piragüistes es troben desapareguts en dos rius de la regió de Bohèmia. No només la República Txeca es veu afectada per les inundacions, ja que també afecten països com ara Alemanya, on hi ha almenys dos desapareguts.

El primer ministre txec, Petr Necas, ha anunciat la declaració de l'estat d'emergència a tot el país, tret d'una regió de Bohèmia oriental. "Afrontem una nit molt crítica i després, un matí crític", ha manifestat el cap del govern txec, que ha explicat que l'estat d'emergència ajudarà que els treballs de rescat siguin més efectius.

El govern ha decidit enviar soldats a les localitats més afectades per les riuades. Només a Praga es desplegaran uns 300 efectius de les forces armades, mentre que altres 2.000 soldats ajudaran a retirar la runa en nombroses parts del país.

En algunes localitats, les autoritats han hagut de recórrer a helicòpters per rescatar els habitants de les seves cases. A més, en diverses zones del país, vies de tren i carreteres han quedat tallades.

El casc històric de Praga, un dels principals centres turístics d'Europa, es troba amenaçat i vuit estacions de metro han hagut de ser tancades davant l'augment de les aigües del riu Moldava. Des de la nit de dissabte s'han aixecat barreres contra la crescuda de les aigües. Segons l'alcalde de Praga, Tomas Hudecek, ja hi ha protecció a tots els llocs necessaris.

La República Txeca va viure el 2002 les pitjors riuades de la seva història, en què van morir 17 persones.

Almenys dos desapareguts a Alemanya

Les fortes pluges també s'han deixat notar a altres països del centre del continent. Al sud i al sud-est d'Alemanya, desenes de localitats han patit inundacions, amb un balanç d'almenys dos desapareguts. El govern federal estudia la possibilitat de mobilitzar l'exèrcit. Els tres estats federats més afectats pel desbordament de rius són Baviera i Baden-Württemberg (sud del país) i Saxònia (sud-est).

Les autoritats han informat d'almenys dos desapareguts a Reutlingen (Baden-Württemberg) i s'especula amb la possibilitat que aquestes persones caiguessin al riu Echaz, desbordat. En àmplies zones del Rin, el Meno i el Neckar s'ha prohibit el trànsit marítim a causa de les inundacions.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha promès avui a través d'un portaveu "el suport total" del govern als afectats i ha afegit que, en cas de necessitat, seria possible mobilitzar l'exèrcit.

stats