Misc 31/08/2013

Putin troba que no és creïble que Al-Assad hagi utilitzat armes químiques

El president rus considera que l'atac químic és una provocació per entrar en la guerra. Els inspectors de l'ONU han deixat el país aquest dissabte després de quatre dies d'investigacions

Agències
2 min
Vladímir Putin parla amb periodistes aquest dissabte a Valdivostok / REUTERS

BarcelonaEl president rus ha afirmat aquest dissabte que seria un "disbarat" que el govern de Síria hagués utilitzat armes químiques perquè està guanyant la guerra, i ha demanat a Barack Obama que no ataqui el país. "Estic convençut –ha afegit– que l'atac químic és només una provocació dels que volen arrossegar altres països al conflicte sirià i que volen aconseguir el suport dels membres més poderosos de l'escena internacional, especialment els Estats Units".

"Si hi ha proves de l'ús d'armes químiques, s'han de presentar. Si no es presenten, és que no existeixen", ha dit Putin sobre les proves irrefutables dels serveis d'intel·ligència dels Estats Units sobre l'ús d'armes químiques, que John Kerry, el secretari d'Estat nord-americà, va anunciar divendres. "Les al·lusions a no se sap quines intercepcions de no se sap quines converses que no demostren res no poden servir de fonament per prendre decisions tan transcendents com l'ús de la força contra un estat sobirà", ha insistit el president rus.

La postura del Kremlin sobre les armes químiques

Putin ha assegurat també que Rússia participarà en la presa de mesures de prevenció de les armes químiques si es demostra que s'han utilitzat a Síria. "Pel que fa a l'ús de qualsevol arma de destrucció massiva, incloses les armes químiques, la nostra postura és conseqüent: ens hi oposem categòricament, ho condemnem i, en conseqüència, si es demostra, participarem en l'elaboració de mesures de prevenció d'aquestes accions", ha dit el líder rus.

Els inspectors de l'ONU deixen Síria

Els inspectors de l'ONU que han investigat el suposat ús d'armes químiques a Síria han sortit aquest dissabte del país en direcció al Líban, segons testimonis presencials citats per la cadena qatariana Al-Jazira.

Els inspectors van concloure divendres el seu quart dia d'inspecció en els llocs de Síria on hi ha hagut denúncies encreuades de l'ús d'armes químiques entre els rebels i el Govern de Baixar al-Assad. Tanmateix, l'ONU va aclarir que no hi haurà un informe preliminar dels inspectors sobre el suposat atac químic la setmana passada als afores de Damasc, i esperaran les anàlisis completes per presentar els resultats.

stats