Publicitat
Publicitat

COP DE FORÇA

Una purga inèdita per reforçar l'autoritat de Kim Jong-un

Hi ha pors que una lluita de poder desestabilitzi Corea del Nord

Potser un dels detalls més intrigants de l'anunci de l'execució de Jang Song-thaek, l'oncle i mentor del líder suprem, Kim Jong-un, és el que van dir els mitjans oficials nord-coreans que havia confessat Jang quan va admetre que havia planejat un complot. "Pensava organitzar el cop amb els oficials de l'exèrcit amb qui tenia més confiança i mobilitzar les forces que tenia sota el meu control", van informar que havien estat les paraules de Jang al consell de guerra de dijous. "Vaig pensar que l'exèrcit participaria en el cop si la vida de la població i del personal de servei es deteriorava encara més en el futur".

No es pot confirmar independentment si Jang, que defensava una reforma econòmica a Corea del Nord a l'estil de la xinesa, va fer aquestes declaracions o el govern les va fabricar per justificar la seva execució. Però la llarga llista de crims que se li van imputar a ell i als seus còmplices és un senyal inèdit del que podria ser una lluita de poder interna sobre el camí que hauria de seguir l'economia i altres polítiques d'aquest país.

La velocitat amb què Kim -o qui fos que va planificar la caiguda de Jang- es va afanyar a executar-lo i fer-ho públic és un senyal de la seva inestabilitat i el seu poc control del poder, diuen els analistes. Habitualment, Corea del Nord amaga qualsevol signe de deslleialtat a la dinastia Kim.

"Si Kim Jong-un estigués segur que controla el poder, no hauria necessitat executar el seu oncle", assegura Lee Byong-chul, investigador de l'Institut per la Pau i la Cooperació a Seül. "Hi haurà purgues sagnants, grans i petites, i els extremistes desesperats poden atacar en un moment com aquest. Pyongyang ja no és un lloc segur".

Ahir Corea del Nord va insinuar aquestes lluites internes quan va condemnar "elements indesitjables i alienables" en "llocs importants del partit i l'estat", en "institucions nacionals i ministeris" i en agències encarregades del comerç internacional. També va indicar que una purga d'aquestes característiques podria arribar a l'exèrcit i a la policia secreta quan va assegurar que Jang havia "estirat els seus tentacles fins a l'Exèrcit del Poble".

"La manera com han tractat Jang Song-thaek ha estat molt inusual, no té precedents en la història de Corea del Nord", va destacar el ministre sud-coreà per la reunificació, Ryoo Kilj-jae. "Estem observant els últims esdeveniments a Corea del Nord amb una profunda preocupació".

"Tot i que altres dirigents d'alt nivell, incloent-hi membres de la família Kim, havien estat deposats anteriorment, mai havíem vist aquesta manifestació pública i dramàtica d'una caiguda des que Kim Il-sung, l'avi de Kim Jong-un, va purgar els seus rivals a finals dels 50", diu Charles Armstrong, expert en Corea del Nord a la Universitat de Colúmbia.

Divisions internes serioses

"Això sembla indicar que les divisions dins del règim de Kim són molt més serioses del que ens pensàvem -alerta el professor Armstrong-. Jang era particularment pròxim a la Xina i pressionava per importar a Corea del Nord una reforma econòmica a l'estil de la xinesa. El seu final podria ser la reafirmació que qui controla la situació al país és l'ala dura, que vol distanciar Corea del Nord de la Xina i alentir el procés de reforma".

"Amb l'execució de Jang, Kim Jong-un està declarant la fi de l'era del seu pare", afirma Kim Yong-hyun, expert en Corea del Nord a la Universitat Dongguk de Seül. "I ho ha fet amb un cop d'efecte, una mena de teràpia de xoc contra els que encara tinguin dubtes de quina és la seva autoritat".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF