Publicitat
Publicitat

Empat tècnic a Escòcia entre partidaris i detractors de la independència

Els partidaris de l'estat propi continuen guanyant terreny a cinc mesos del referèndum

Semblava una causa perduda, amb la majoria de la població partidària de continuar formant part del Regne Unit. Amb competències exclusives en nombroses àrees, un respecte nacional impensable a Espanya, i amplis sectors de la població amb forts lligams laboristes –contrari a la secessió–, Escòcia semblava destinada a viure un referèndum que no havia de presentar gaires problemes al govern britànic. Però les coses podria ser que no fossin tan fàcils com alguns creien a Londres. Després de mesos de liderar amb comoditat totes les enquestes, els unionistes veuen com, quan falten només cinc mesos per al referèndum, no paren de perdre terreny. Tant, que ara només tenen un avantatge de tres punts respecte dels sobiranistes. Un empat tècnic que deixa el referèndum en mans dels indecisos i fa del resultat final una incògnita.

La distància entre els partidaris que Escòcia s'independitzi del Regne Unit davant dels seus detractors s'ha fet més petita, amb un avenç dels que advoquen per la separació. A cinc mesos del referèndum del 18 de setembre, un sondeig divulgat aquest diumenge pel dominical escocès ' Scotland on Sunday' revela que la campanya a favor de la separació del Regne Unit està guanyat terreny.

Un 39% dels ciutadans són ara partidaris de la independència, davant d'un 42% que volen que la nació continuï formant part del Regne Unit. Excloent els que no han decidit el sentit de seu vot, els resultats deixarien el 'sí' en un 48%, enfront del 52% del 'no'. Es tracta del més alt nivell de suport a la independència escocesa registrat des de l'agost passat.