GUERRA A SÍRIA
Misc 23/08/2013

Un milió de nens es converteixen en refugiats per la guerra de Síria

Els nens representen la meitat dels gairebé dos milions de refugiats sirians, i es troben principalment al Líban, Jordània, Turquia, l'Iran i Egipte. 740.000 refugiats tenen menys d'11 anys

Agències
2 min
Dos nens sirians en el camp de refugiats de Zaatari a Mafraq, Jordània / FONT: Unicef

GinebraEl nombre de nens refugiats a països veïns per la guerra civil a Síria ha arribat a un milió, segons han informat aquest divendres els principals organismes humanitaris de l'ONU.

"El milió de nens refugiats marca una vergonyosa fita en el conflicte sirià", han dit en una declaració conjunta l'alt comissionat de les Nacions Unides per als refugiats (ACNUR) i el fons de les Nacions Unides per a la infància (Unicef).

"No és només un nombre més. Són nens arrencats de casa seva, potser fins i tot de les seves famílies, enfrontats a horrors que només ara comencem a comprendre", ha remarcat el director executiu d'Unicef, Anthony Lake.

Lake ha afegit que tothom ha de compartir la mateixa vergonya perquè "mentre treballem per alleujar el sofriment de les persones afectades per la crisi, la comunitat internacional ha fallat en les seves responsabilitats amb els nens".

"Hauríem d'aturar-nos i preguntar-nos com podem, conscientment, continuar actuant d'aquesta manera davant els nens de Síria", ha afegit.

Per la seva banda, l'alt comissionat de l'ACNUR, Antonio Guterres, ha lamentat que el que està en joc és la supervivència i el benestar d'una generació d'innocents.

"La joventut de Síria ha perdut la casa, la família i el futur. Tot plegat, després que hagin creuat les fronteres a la recerca de seguretat, estan traumatitzats, deprimits i necessiten una raó per a l'esperança", ha sentenciat.

740.000 refugiats tenen menys d'11 anys

Els nens representen la meitat dels gairebé dos milions de refugiats sirians, i es troben principalment al Líban, Jordània, Turquia, l'Iran i Egipte.

Les últimes xifres de l'ACNUR indiquen que 740.000 refugiats tenen menys d'11 anys.

El dany físic, l'estrès, la por i el trauma són només una part dels sofriments experimentats pels nens en el conflicte.

Els especialistes afegeixen els riscos d'exposar-se al treball infantil, matrimonis precoços, explotació sexual i tràfic, que són més elevats per als més de 3.500 nens que han travessat les fronteres no acompanyats o separats de les seves famílies.

D'altra banda, dins de Síria uns dos milions de sirians es troben internament desplaçats, segons les agències humanitàries.

A més, s'estima que 7.000 nens han perdut la vida en el conflicte, segons dades de l'alt comissionat de l'ONU per als Drets Humans.

ACNUR i Unicef han mobilitzat ajuda per donar suport als milions de famílies i nens afectats per la crisi siriana, que s'ha convertit, per la seva gravetat, en l'operació humanitària més gran de la història.

stats