DOL PEL LÍDER ANTIAPARTHEID

Un funeral èpic per a Mandela

Gairebé un centenar de caps d'estat s'acomiaden avui del primer president negre de Sud-àfrica

Més que un funeral, Sud-àfrica és una festa aquests dies. Els sud-africans estan demostrant que saben fer de les desgràcies i les penes cants a la vida. L'arquebisbe anglicà Desmond Tutu és un gran mestre en aquest art. Activista contra l'apartheid, amic de Nelson Mandela i premi Nobel de la pau, ahir va tornar a deixar veure el seu vessant de còmic i amenitzador en una situació tan poc usual com els homenatges als morts.

Tutu és un personatge entranyable, estimat per totes les religions, amb carisma, segurament tapat per la gran figura de l'expresident sud-africà. Amics des de fa dècades, el prelat va capitanejar ahir un homenatge a Madiba i li va sortir un autèntic xou, ple d'anècdotes divertides que en el fons li van servir per fer més gran Mandela. El públic present ja estava entregat abans de començar però les bromes de Tutu sobre el caràcter generós, pròxim i gens venjatiu de Madiba van emocionar a tothom.

Ja sent president, Mandela va voler tenir un detall amb el poble afrikaner per predicar amb l'exemple que, malgrat tot, no era moment de passar comptes sinó d'acostar posicions amb els vells enemics, i va visitar Orania, un petit poble que no permet la residència a ningú que no sigui afrikaner (o el que és el mateix: barra el pas als negres). "Madiba va anar allà a prendre un te amb la vídua de l'arquitecte de l'apartheid. Per fer què? És increïble, oi? Però això va passar aquí", va dir.

També va ser bona la reflexió de com Mandela va passar de ser a la llista negra de terroristes dels EUA fins al 2008 a ser objecte de la devoció que ara li professen els seus presidents, fins al punt que la delegació nord-americana als funerals comptarà amb quatre mandataris del país: Barack Obama, Jimmy Carter, Bill Clinton i George W. Bush.

"Madiba va ser un mag amb una vareta màgica que va convertir aquest país multiracial en la nació de l'arc de Sant Martí, en una meravellosa papallona", va dir Tutu, i va fer broma que durant els "dos primers mesos" del seu mandat "no hi va haver cap crim". Tota una fita en un país amb unes altíssimes taxes de violència de tot tipus.

Quatre estadis a punt

La jornada d'ahir va suposar enllestir els detalls per al massiu funeral d'avui que es farà a l'estadi Soccer City de Soweto, amb capacitat per a 95.000 persones, però que tindrà rèpliques en altres tres camps esportius de Johannesburg, així com en un centenar de pantalles gegants repartides per tot el país. L'ocasió serà històrica perquè han confirmat l'assistència 91 caps d'estat i de govern, una vintena més, per exemple, que a les exèquies del papa Joan Pau II, i així es convertirà en el funeral més important de la història. A banda de la nord-americana, hi aniran delegacions tan diferents com la xinesa, la brasilera i la cubana.

Però el president Mandela va ser també un excel·lent relacions públiques que es va dedicar durant la seva presidència, entre el 1994 i el 1999, a teixir relacions amb el món de la faràndula que a la dècada dels 80 es va mullar per la seva llibertat organitzant multitudinaris concerts a Europa. El món de l'espectacle també acudirà a Soweto, i no hi faltarà l'omnipresent Bono d'U2, la periodista Oprah Winfrey i les Spice Girls, que van arribar a fer-se una foto amb Madiba a finals dels 90.

Amb tanta personalitat i tants ciutadans mobilitzats, Johannesburg serà demà una mena de búnquer, amb carreteres tallades i controls de seguretat. Tots els policies treballaran i es desplegaran fins a 11.000 soldats.

Ahir a la nit, ja hi havia petits grups d'incondicionals de Mandela que feien cua davant de l'estadi de Soweto, malgrat que plogui i que les portes no s'obriran abans de les sis de la matinada. Només la pluja pot amenaçar l'èxit de l'esdeveniment o pot acabar deslluint una cerimònia pensada per emocionar però també per celebrar "el regal" de l'existència de Mandela. El servei meteorològic anuncia tempestes durant les tres hores que es preveu que s'allargui la cerimònia, que començarà a les 11 del matí de Sud-àfrica, una hora menys a Catalunya.