Misc 08/06/2013

El govern francès il·legalitzarà el grup neonazi que ha matat d'una pallissa un jove antifeixista

El presumpte autor de l'atac és investigat per homicidi voluntari, segons ha anunciat la fiscalia de París

Efe
3 min
Serge Ayoub, líder de les Joventuts Nacionalistes Revolucionàries (JNR) de França / AFP

ParísEl suposat autor de l'agressió que va matar un jove d'extrema esquerra en ple centre de París és investigat per homicidi voluntari, segons ha informat avui la fiscalia, que també ha implicat en el cas quatre còmplices. El principal sospitós, suposat autor material de la pallissa, és Esteban M., un cap rapat nascut a Cadis però amb nacionalitat francesa que treballava com a agent de seguretat i tenia antecedents policials per possessió d'armes.

Mentre el govern francès ja ha iniciat els tràmits per il·legalitzar el grup Joventuts Nacionalistes Revolucionàries (JNR), amb el qual tindrien relació els agressors, la investigació avança. El fiscal de París, François Molins, n'ha presentat els primers resultats aquest dissabte. Segons aquestes dades, la mort del jove Clément Méric, estudiant de ciències polítiques i militant de l'extrema esquerra, es va deure als cops de puny rebuts.

Méric i els seus amics van acudir a una venda privada organitzada en un pis i van coincidir en aquest local amb el grup d'agressors, els quals s'haurien sentit provocats per la frase "els nazis vénen a comprar". La disputa verbal no va trigar a encendre's i va fer que tots plegats fossin desallotjats del local. Tanmateix, van continuar la baralla al carrer, on els caps rapats, segons aquestes dades, haurien demanat reforços.

Més enllà del cop mortal, tal com va explicar el fiscal, els testimonis han relatat una escena de violència amb intercanvi de cops entre les dues parts, i se sospita que es va recórrer a l'ús d'un puny americà.

Méric va quedar en estat de mort cerebral i va morir un dia després per "traumatisme cranial" i hemorràgia cerebral, provocats pels cops de puny rebuts, contra el que es va dir en un primer moment, no per haver-se colpejat el cap contra un piló en caure a terra.

"La víctima, si em permet l'expressió, estava molt menys catxes", ha dit el fiscal sobre Méric, i ha subratllat que s'ha demanat la detenció provisional –presó provisional– de quatre dels agressors, i la llibertat sota control judicial per a la cinquena persona detinguda, una noia que treballava com a empleada en un crematori.

Els cinc agressors tenen edats compreses entre els 19 i els 32 anys, i són propers al grupuscle d'extrema dreta Troisième Voi (Tercera Via) i també al que es considera el seu servei d'ordre, les Joventuts Nacionalistes Revolucionàries (JNR). Tot i així, el líder, Serge Ayoub, ha negat tota implicació en el cas.

La fiscalia destaca que en la investigació es compta amb nombrosos testimonis que eren al carrer, amb els venedors de la botiga i amb les càmeres de videovigilància, tot i que d'aquestes imatges encara no se n'han aconseguit dades concloents.

El cas ha commocionat la societat francesa. Enmig del clima de crispació social viscut des de fa mesos per la crisi econòmica i les manifestacions contra la llei del matrimoni homosexual, el primer ministre, Jean-Marc Ayrault, ha dit prou i ha demanat la dissolució dels grups d'inspiració feixista i neonazi.

El ministre de l'Interior, Manuel Valls, ha confirmat que es prendrà aquesta mesura per "combatre les idees nauseabundes que ens recorden els pitjors moments de la nostra història". Encara que només hi ha "uns centenars de persones" implicats en aquests grups, segons Valls, són individus molt violents, racistes, antisemites i homòfobs, que "contesten a l'autoritat". Alguns han ressorgit en les recents manifestacions contra la llei del matrimoni homosexual.

I l'acció governamental no s'ha fet esperar: Ayrault ha assenyalat que ha requerit a Valls que emprengui immediatament el procés per presentar al consell de ministres el decret de dissolució del grup JNR, i que estudiï si altres grups han ser objecte del mateix procediment.

stats