Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Els experts volen limitar l'espionatge de la NSA

Un informe demana més control dels jutges i el govern

El president dels Estats Units, Barack Obama, celebrarà el Nadal una vegada més a Hawaii, però aquest any ho farà més entretingut gràcies a un informe de 300 pàgines elaborat per experts independents que conté 46 recomanacions per reformar l'Agència de Seguretat Nacional (NSA). El document, titulat Llibertat i seguretat en un món canviant, l'ha elaborat la comissió creada pel president l'agost passat per aplacar l'escàndol de les filtracions sobre l'espionatge nord-americà de l'exanalista de la NSA Edward Snowden.

El principal suggeriment dels experts és que el govern posi fi a la recollida "massiva i sistemàtica" de dades de ciutadans nord-americans, tretes de trucades de telèfon i missatges electrònics. Proposen que les companyies telefòniques, o una tercera part, emmagatzemin aquesta informació i que el seu accés només sigui possible a través d'un ordre judicial del FISA, un tribunal especial que controla les activitats dels serveis secrets.

D'altra banda, recomanen que el president i els seus assessors supervisin i decideixin l'abast de l'espionatge a països estrangers. Aquest setembre passat les revelacions d'escoltes a més de 30 líders mundials, entre els quals la cancellera alemanya Angela Merkel, va provocar molts maldecaps a la diplomàcia dels Estats Units. L'informe aconsella també al president que explori alguns acords d'espionatge amb un reduït grup d'aliats.

Un altre gran canvi, que les organitzacions per les llibertats civils reclamen, és la creació d'un equip d'advocats que s'encarregui de rebatre els arguments dels representants de la NSA quan sol·licitin una ordre judicial per accedir a dades telefòniques.

L'objectiu és millorar la transparència i la supervisió de la NSA. "El fet que tinguem la capacitat [de recollir de manera massiva informació dels ciutadans] no vol dir que ho hàgim de fer", va explicar Richard Clarke, un dels membres de la comissió i exassessor de lluita antiterrorista del president George W. Bush.

Pressió per una reforma

Obama es va reunir ahir amb els membres del Grup de Revisió d'Intel·ligència i de Tecnologies de Comunicació, nom oficial de la comissió, per discutir algunes de les recomanacions. Tot i així, no s'espera que el president anunciï cap canvi fins a finals de gener. Aquesta trobada inesperada va arribar l'endemà que els directius de les principals empreses tecnològiques del país reclamessin al mandatari, personalment, que emprengués accions més "agressives" per impulsar canvis en l'agència.

El portaveu de la Casa Blanca va justificar que s'avancés la publicació de les recomanacions del grup d'experts, prevista per al gener, per "corregir les imprecisions" d'alguns mitjans nord-americans sobre el document. Tot i així, l'administració ha actuat pressionada pel dictamen d'un jutge federal que aquesta setmana dubtava de la constitucionalitat del programa de la NSA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF