Misc 10/06/2013

Desapareix el jove informàtic que ha filtrat l'escàndol d'espionatge als Estats Units

Edward Snowden ha marxat de l'hotel a Hong Kong on s'allotjava aquest matí de dilluns. Els republicans exigeixen la seva extradició

Ara
1 min

BarcelonaEl jove informàtic que ha filtrat els documents secrets dels EUA, Edward Snowden, ha escollit Hong Kong per protegir-se de la justícia nord-americana. “Té un esperit de compromís amb la llibertat d’expressió i la dissidència política”, deia diumenge a 'The Guardian'. Però tot i gaudir d’una important autonomia respecte de Pequín, l’excolònia britànica té firmat des del 1996 un tractat d’extradició amb els Estats Units. La seguretat de Snowden seria, doncs, relativa.

L’informàtic ha abandonat aquest dilluns l’hotel on s’allotjava i ha estat impossible saber si encara estava en territori de Hong Kong. El govern dels EUA va informar que havia obert una investigació, mentre que els republicans van demanar directament la seva extradició. Un pas que necessitaria el vistiplau últim del govern xinès, en plena pugna amb Washington per les acusacions de ciberatacs. Un assumpte aparentment domèstic, doncs, ha pres una dimensió diplomàtica en posar pel mig la Xina, que ha vist com l’administració Obama perdia tota credibilitat per les filtracions.

Snowden ha mostrat interès a demanar asil a Islàndia, un país que regula la llibertat a internet.

stats