Misc 15/08/2013

Egipte acomiada els morts de la massacre enmig d'una espiral de violència

Les mesquites acullen els centenars de morts en la massacre, mentre el govern participa en el funeral oficial els 43 policies que també han perdut la vida. Aquest dijous han continuat els incidents, amb més morts i ferits

Agències
3 min
Un home plora davant del cadàver d'un familiar en una de les mesquites del Caire / EFE / MOSAAB EL SHAMY

El CaireEgipte ha acomiadat aquest dijous els morts de la massacre de dimecres, arran del violent desallotjament de les acampades que mantenien els opositors del cop militar a la capital. Ho han fet mentre als carrers continuen els incidents i els episodis violents, com assalts a esglésies, que les autoritats han promès combatre amb mà dura. Les últimes xifres del ministeri de Sanitat xifren en almenys 638 els morts i 3.994 els ferits durant l'operació policial posada en marxa per desmantellar les acampades dels islamistes partidaris del retorn del president Mursi, derrocat per un cop d'estat.

Entre llàgrimes i pregàries, milers de seguidors del deposat president Mohamed Mursi s'han congregat a la mesquita d'Al Imant, a l'est del Caire, per acomiadar els seus morts. Desenes de cadàvers embolicats amb llençols blancs estaven amuntegats en aquest i altres temples del país. A la plaça de Rabea al Adauiya, el principal bastió islamista on aquest dijous es retiraven les restes de tendes de campanya arrasades, la mesquita ha estat objecte de les flames i presentava un aspecte desolador entre la runa que les excavadores s'afanyaven per retirar. Però no només els islamistes han enterrat els morts. També ha tingut lloc el funeral oficial pels 43 policies morts en els disturbis, en una cerimònia a la qual han acudit, entre d'altres, el ministre egipci d'Interior, Mohammad Ibrahim, i nombrosos detractors dels Germans Musulmans, en una constatació més de la divisió que afecta el país.

Nous actes violents

Tot i la consternació provocada per la matança de dimecres, la situació està lluny de ser tranquil·la, després que s'hagin succeït nous actes violents en diferents parts del país, malgrat l'estat d'emergència que durarà un mes i el toc de queda a les nits decretats per les autoritats. Quatre persones han mort en xocs entre partidaris i opositors de Mursi a la ciutat mediterrània d'Alexandria, mentre que onze policies han mort en atacs armats a la localitat d'Al-Arish, a la inestable península del Sinaí (est).

A més, desenes de persones han resultat ferides per perdigons en enfrontaments a la localitat de Kafr al Dauar, a la província de Beheira (delta del riu Nil). A la capital, tres agents han mort en un atac contra una comissaria al barri de Heluan, al sud, i la seu de la Governació de Gizeh –prop de les piràmides– ha estat incendiada.

Munició real

Davant d'aquesta situació de caos i violència, que ha suscitat la preocupació de la comunitat internacional, el ministeri de l'Interior ha donat instruccions a les seves forces perquè facin munició real davant de qualsevol atac contra les institucions de l'Estat. El ministeri ha assegurat haver pres aquesta decisió "pels atacs terroristes dels Germans Musulmans contra les institucions i la policia, els seus intents d'apoderar d'armes i el tall de camins per sembrar el caos".

Per la seva banda, el Consell de Ministres ha destacat que les mesures d'excepció imposades s'aplicaran de forma flexible, segons com evolucioni la situació de seguretat. Així, a la ciutat turística de Xarm al-Xeikh, a la costa del mar Roig, les autoritats egípcies han aixecat el toc de queda imposat dimecres en 14 de les 27 províncies del país.

L'executiu ha reiterat que està decidit a complir el pla de transició traçat després del cop militar del 3 de juliol i que estipula la celebració d'eleccions presidencials i parlamentàries, i la reforma constitucional. Mentrestant, el president interí, Adli Mansur, ha acceptat la dimissió del vicepresident de Relacions Exteriors, Mohamed al-Baradei, que ha presentat la seva renúncia en protesta pel vessament de sang.

Atacs a esglésies

El primer ministre, Hazem al Beblaui, ha condemnat els últims atacs contra diverses esglésies i ha telefonat al patriarca de l'església ortodoxa copte, Teodoro II, per mostrar-li la seva solidaritat. Segons la televisió estatal, suposats membres dels Germans Musulmans han irromput aquest dijous en una església a Fayum, al sud del Caire, i li han calat foc. Davant l'onada de violència desfermada, el grup Tamarrud ('rebel·lió'), instigador de les protestes prèvies al cop d'estat, ha sol·licitat als egipcis la formació de comitès populars per protegir els carrers i els temples.

En el pla judicial, un jutge ha interrogat Mursi al lloc desconegut on es troba retingut des que va ser enderrocat durant el cop d'estat, i ha ordenat renovar durant quinze dies la presó preventiva que pesa sobre ell i el dirigent dels Germans, Saad Katatni. El mandatari deposat està acusat de col·laborar amb el moviment islamista palestí Hamàs per perpetrar "accions enemigues contra el país" i de l'assassinat i segrest de policies i presoners durant l'assalt a una presó.

stats