Misc 08/06/2013

"En pocs dies haurem netejat Qusair de terroristes"

Els refugiats xiïtes tornen de nou a l'estratègica ciutat siriana

Ethel Bonet
3 min
Soldats del règim sirià celebrant ahir la reconquesta de Daba, un dels barris de Qusair.

Qusair (Síria)Ala cruïlla de Matraba, una localitat siriolibanesa a tres quilòmetres de Qusair, el trànsit de vehicles i persones ha tornat a la normalitat. Probablement, fa un mes, els oficials de l'exèrcit sirià que controlen aquest pas fronterer no haurien estat tan amables amb un grup de periodistes estrangers. La reconquesta de Qusair, una ciutat estratègica per al règim sirià, els ha tornat l'optimisme i estan encantats d'explicar les seves batalletes.

Després de comprovar la nostra identitat, ens conviden a passar a la garita i a compartir un te ensucrat i cigarrets. L'oficial és l'encarregat de respondre a les preguntes dels periodistes. "Prevèiem que la ciutat cauria aviat, però no tan de pressa. Els rebels estaven psicològicament desmoralitzats -afirma l'oficial sirià, que no revela el seu nom-. El 80% de Qusair està controlat. Queden alguns focus insurgents que encara no hem netejat", detalla el militar, abans d'insistir que "els terroristes estan amagats a Daba i Buaida", dos suburbis al sud de la ciutat.

"En pocs dies haurem netejat Qusair de terroristes i la ciutat estarà sota control. Els sirians podran tornar a casa -diu el capità-. No sabem quants terroristes queden encara -matisa-. N'hem detingut centenars a Qusair i n'hem executat molts -afirma-. Dimecres van interceptar un comboi amb 20 vehicles totterreny amb terroristes que intentaven escapar des de Daba en direcció a Arsal", la localitat fronterera libanesa, de majoria sunnita, que allotja milers de refugiats sirians. Segons l'oficial, entre les files de l'Exèrcit Lliure de Síria "hi ha txetxens, jihadistes de tots els països àrabs i fins i tot afganesos i pakistanesos".

La implicació de Hezbol·lah

El soldat nega que membres de la milícia xiïta libanesa de Hezbol·lah hagin participat en l'assalt. "No és cert, Hezbol·lah no és a Síria. El nostre exèrcit és l'únic que combat els takfiris (apòstates musulmans). La victòria és només de les forces sirianes -diu-. Ara el nostre següent objectiu serà recuperar Alep", desafia el soldat.

Les paraules de l'oficial es contradiuen amb les declaracions del mateix líder de la milícia xiïta, Hassan Nasral·lah, que en el seu últim discurs va afirmar que Hezbol·lah està donant suport militarment al règim per acabar amb la insurgència a Síria.

Uns 30.000 libanesos viuen des de fa generacions en llogarets sirians pròxims a la frontera, i la revolta ha obligat molts xiïtes a retornar al Líban, a localitats frontereres com Hermel i Qasr, feus xiïtes a la vall de la Bekaa.

Fatat Zaitar va tornar dijous amb la seva família a Hawie -una població veïna de Qusair- després de set mesos. "Van començar els atacs dels rebels i els bombardejos del règim. Temia pels meus fills. Així que vam marxar a casa d'uns familiars a Qasr -explica-. Els rebels són uns vàndals, han saquejat casa nostra, i han arrencat les portes i les finestres", denuncia aquesta libanesa.

"Volem tornar, el meu negoci és a Qusair. Però encara hem d'esperar que torni la seguretat a tota la ciutat", exclama Yaber Ali Zaitar, un altre libanès que va fugir amb la seva família pels combats. Ali Zaitar és propietari d'un restaurant familiar i des de fa tres generacions viuen al barri del Cementiri, al sud de la ciutat. "Sempre hi ha hagut seguretat i prosperitat a Síria. Els rebels han arruïnat el país. Estem molt contents que el règim hagi recuperat Qusair. És una ciutat molt important, sobretot per l'intercanvi comercial entre Síria i el Líban. Per això, els rebels van prendre Qusair -diu-. Estic en contra de la revolució, perquè l'aixecament no és en interès del país -sentencia Ali Zaitar-. Esperem que el règim acabi aviat amb els insurgents i que la vida torni a ser com abans".

stats