Misc 28/08/2013

Una comunitat rural de Mèxic desafia les multinacionals i crea la seva xarxa de telefonia mòbil

L'ONG Rhizomatica, dedicada a oferir accés a les telecomunicacions a regions desafavorides d'arreu del món, instal·la un sistema mòbil en un poble de la regió d'Oaxaca

Ara
1 min

BarcelonaDisposar de telèfon mòbil a Mèxic és senzill si es viu en alguna de les grans ciutats del país. Obtenir un terminal al Districte Federal, a Guadalajara o a Monterrey no costa gaire: múltiples companyies n'ofereixen, especialment Telmex, el gegant del multimilionari Carlos Slim. Però si es viu en un poble perdut amb escassos 2.500 habitants d'una regió secundària del país, la història és ben diferent. Les grans companyies prefereixen no invertir en zones de menys de 10.000 clients potencials, així que poder trucar des d'un mòbil es converteix en una missió gairebé impossible.

Tot i el panorama desolador, el poble de Talea de Castro (Oaxaca) no es va rendir. Amb l'ajuda de l'ONG Rhizomatica, dedicada a expandir les telecomunicacions a regions rurals desafavorides d'arreu del món, els habitants de Talea van instal·lar un sistema de telefonia mòbil basat en una xarxa privada interna, connectada a un servei d'internet, que utilitza la tecnologia VoIP (Veu sobre Protocol d'Internet). La prestació, que es realitza sense ànim de lucre i només amb una quota mensual de manteniment, permet als habitants de la zona estar connectats amb el món tot i el menyspreu a què els havien sotmès les multinacionals.

La iniciativa ha tingut tant d'èxit, de fet, que les companyies telefòniques han arribat a replantejar-se la seva política pel que fa a regions poc habitades. Arran del cas de Talea, el gegant Telefónica Movistar ha iniciat un projecte de franquícies en el qual han proposat associar-se amb la companyia per instal·lar antenes en comunitats apartades, tal com recull CNN Expansión.

stats