ÀFRICA
Misc 02/04/2014

Els casos d’Ebola s’estenen per Guinea

El ministeri de Sanitat confirma 80 morts, 122 persones contagiades i l’expansió cap als països veïns

Thaïs Gutiérrez
2 min

Barcelona“Hem d’aconseguir que la gent no fugi espantada, han de venir a l’hospital”. Ho deia ahir Gema Domínguez, responsable de Metges Sense Fronteres (MSF) a Guinea, una de les entitats que està liderant la lluita contra el brot d’Ebola que s’ha detectat al país. De moment el ministeri de Sanitat ha confirmat 80 morts i 122 contagis, però es tem que la xifra de víctimes pugui augmentar considerablement per l’alta mortalitat del virus i la facilitat del contagi. Segons Metges Sense Fronteres, el brot de Guinea “no té precedents” i ara cal frenar la cadena de transmissió i evitar nous casos. “L’Ebola no té tractament ni vacuna i per això és molt important que les persones que hagin estat en contacte amb malalts vinguin als centres de salut, on els controlarem per saber si estan infectats”, explica Domínguez.

Dos focus de lluita

En aquests moments els focus de lluita contra la infecció són dos. Un és al sud del país, al triangle que formen les ciutats de Guéckédou, Macenta i Kissidougou, a tocar de la frontera amb Libèria, on es van detectar els primers casos i on Domínguez diu que l’epidèmia està “força controlada”. L’altre gran focus és a la capital, Conakry, una ciutat de més de dos milions de persones, on el virus va arribar la setmana passada. Aquí les coses són més complicades. Domínguez explica que la batalla contra el virus “tot just està començant”. De moment hi ha dos hospitals que estan aplegant tots els malalts i els aïllen de l’exterior per evitar més contagis. “Ara és fonamental fer un seguiment de totes les persones que han estat en contacte amb els malalts, i per això és important que la gent no fugi, espantada per aquesta malaltia que consideren terrible”, diu la responsable de MSF. D’altra banda, MSF destaca que la soca del virus d’Ebola que s’ha donat a Guinea és del tipus Zaire, una de les més agressives i mortíferes, segons els experts, cosa que en podria explicar la ràpida expansió.

Les autoritats van confirmar ahir que a Libèria ja se n’han detectat set casos i se sospita que també hi ha contagi a Sierra Leone. Davant d’aquesta multiplicació, les autoritats d’un altre país veí, el Senegal, han decidit tancar la frontera amb Guinea en un intent de protegir-se.

L’OMS, per la seva banda, va intentar treure ferro a l’assumpte i ahir va dir que el desenvolupament d’aquest brot d’Ebola està seguint “el patró epidemiològic d’altres brots”, tal com va afirmar el portaveu de l’organització, Gregory Hartl. “Per ara el que estem veient són casos esporàdics, no podem parlar d’epidèmia. Qualsevol brot d’Ebola és molt preocupant però hem de ser molt prudents”, va dir.

stats