ELS ESCÀNDOLS D'EL CAVALIERE
Misc 25/06/2013

El cas Ruby acorrala Berlusconi

L'ex primer ministre italià, condemnat en primera instància a 7 anys de presó i inhabilitació perpètua

Rachel Donadio
3 min

The New York Times / RomaUn tribunal de Milà va condemnar ahir l'ex primer ministre Silvio Berlusconi a set anys de presó per haver mantingut relacions sexuals amb una menor i haver-se aprofitat del seu càrrec per amagar-ho. La sentència comporta, a més, una inhabilitació perpètua per a l'exercici de càrrecs públics.

La sentència, com la majoria de les coses relacionades amb Berlusconi, ha polaritzat Itàlia. Suposa un cop per a la coalició de govern en què participa el seu partit, el Poble d'Itàlia, però és previsible que enfonsi el govern del primer ministre de centreesquerra, Enrico Letta. El Cavaliere, que sempre ha negat haver comès cap delicte, encara disposa de dues apel·lacions per revocar la sentència. L'ex primer ministre va anunciar que continuarà la batalla legal contra "una sentència increïble, d'una violència mai vista". "Intenten eliminar-me de la vida política d'aquest país", va afegir.

El judici, que implica la menor d'edat anomenada Karima El-Mahroug, anomenada Ruby trencacors , s'havia convertit en la més personal, i grollera, de les moltes sagues legals de Berlusconi. Les tres jutges presidentes, totes dones, van imposar una pena més dura que la que demanava la fiscalia, que havia sol·licitat sis anys de presó.

Partidaris i detractors de l'ex primer ministre es van manifestar davant del tribunal, mentre periodistes d'arreu del món seguien a la sala el desenllaç del judici. Molts italians creuen que Berlusconi, de 76 anys, només es manté en política per conservar la seva immunitat parlamentària i protegir els seus interessos econòmics.

Des del govern, el partit de Berlusconi ha intentat abolir l'increment de l'impost sobre béns que havia establert l'ex primer ministre Mario Monti i reclama endarrerir la pujada de l'IVA. Són les principals mesures que Roma ha pres per eixugar el dèficit per sota del 3%.

Sexe amb menors i abús de poder

Tant Berlusconi com El-Mahroug han negat que mantinguessin relacions sexuals, tot i que la jove va reconèixer que l'aleshores primer ministre li havia donat 7.000 euros el primer cop que va participar en una de les festes a la seva residència privada. Els jutges van trobar Berlusconi culpable de pagar la jove, que era menor d'edat, a canvi de mantenir-hi relacions sexuals. També el van condemnar per haver abusat del seu càrrec quan, el maig del 2010, va trucar a una comissaria de policia reclamant que s'alliberés la jove, detinguda per robatori. El Cavaliere va assegurar que havia fet la trucada per evitar un incident diplomàtic, perquè creia que la jove era neboda de l'aleshores president d'Egipte, Hosni Mubàrak.

Altres dones van declarar que vivien en apartaments propietat de l'ex primer ministre i n'hi ha que van reconèixer que en continuen rebent diners. Una model i ballarina brasilera va testificar que s'havia posat una màscara que representava el president nord-americà Barack Obama en una de les festes.

Mentre el cas Ruby s'ha convertit en un espectacle mediàtic, la carrera política de Berlusconi i l'estabilitat del govern Letta depenen d'un altre judici en què Berlusconi ha estat declarat culpable de frau fiscal, es tracta d'un cas contra el seu imperi televisiu, Mediaset.

La decisió definitiva del Tribunal Suprem italià no s'espera fins a finals d'any. Si es confirma la sentència, Berlusconi podria quedar inhabilitat durant cinc anys si el Parlament ho autoritza. Però, segons la tradició italiana, el més probable és que no vagi a la presó per la seva avançada edat.

La premsa italiana alerta que l'ex primer ministre pressiona el president Giorgio Napolitano perquè l'anomeni senador vitalici, cosa que li permetria mantenir la immunitat parlamentària.

stats