Publicitat
Publicitat

La Xina llançarà tres astronautes a l'espai, entre ells la segona dona del país asiàtic a sortir de l'atmosfera

La missió durarà quinze dies, durant els quals es produiran dos acoblaments amb el laboratori xinès que orbita al voltant de la Terra

La cinquena nau tripulada de la Xina, el 'Shenzhou X', serà llançada demà des de la base de Jiuquan, al nord-oest del país, amb tres astronautes a bord. La tripulació estarà formada per tres pilots de la força aèria del gegant asiàtic: Wang Yaping (la segona dona xinesa que viatja a l'espai), Zhang Xiaoguang i Nie Haisheng, que es convertirà en el primer cosmonauta xinès a repetir viatge espacial.

El llançament es produirà a les 17.38 hora local xinesa (09.38 GMT) i es preveu que el 'Shenzhou X' romangui 15 dies a l'espai. Durant la missió, la nau tripulada durà a terme dos acoblaments amb el laboratori xinès que orbita al voltant de la Terra, el Tiangong I. A més, per primera vegada els astronautes xinesos parlaran per videoconferència amb estudiants de primària i secundària, als quals impartiran una classe a distància.

El primer astronauta xinès, Yang Liwei, va viatjar al cosmos el 16 d'octubre del 2003 al bord de la 'Shenzhou V', i fins ara vuit pilots militars xinesos l'han seguit. Fei Junlong i Nie Haisheng, que demà repeteix experiència, van dur a terme el segon vol tripulat, el 'Shenzhou VI', l'octubre del 2005. El setembre del 2008 va viatjar al cosmos la 'Shenzhou VII' amb tres cosmonautes, que van portar a terme la primera "passejada espacial" d'un astronauta xinès fora de la nau.

Tres xinesos més van viatjar a l'espai el juny de 2012, entre ells la primera dona d'aquell país a sortir de l'atmosfera, Liu Yang. En aquella ocasió van dur a terme el primer acoblament amb el Tiangong I, com a pas previ per a l'establiment d'una estació orbital xinesa permanent.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF