Estats Units
Internacional 23/06/2013

On anirà ara Snowden?

Confusió sobre el destí de l'extècnic de la CIA després d'abandonar Hong Kong rumb a Moscou. Seguint les recomanacions de Julian Assange, podria dirigir-se a Islàndia o a l'Equador, però també s'especula que podria anar a Cuba o Veneçuela

Carme Riera Sanfeliu / Agències
2 min

Hong Kong / MoscouDe moment només se sap que Edward Snowden ha abandonat Hong Kong amb un avió comercial direcció a Moscou. El que faci des d'allà és un misteri i un cas tan mediàtic com el seu està envoltat de conjectures. Mitjans de comunicació i experts d'arreu fan les seves apostes basant-se en les recomanacions que va fer-li el fundador de Wikileaks, Julian Assange –expert en matèria d'escapar d'una ordre d'arrest internacional i que segueix amb asil diplomàtic a l'ambaixada equatoriana de Londres– o bé fixant-se en els països on Snowden havia demanat asil.

Primera opció: quedar-se a Rússia

Segons la televisió Russia Today, Snowden ja hauria arribat a Moscou. El govern havia dit que si el jove demanava asil en territori rus consideraria la seva petició, però el portaveu de Vladímir Putin, Dimitri Peskov, ha dit aquest diumenge que no tenia constància del viatge de l'informàtic al seu país. De moment, doncs, el fugitiu no hauria demanat el visat rus que necessita per sortir de l'aeroport. De totes maneres, diversos diputats russos diuen a Twitter que el país hauria d'oferir-li asil.

Moscou com a escala, destí: Cuba o Veneçuela

Segons han informat a l'agència de notícies russa Interfax fonts de l'aerolínia russa Aeroflot, que opera el vol de Snowden, el jove podria fer escala a Moscou per agafar dilluns un avió fins a L'Havana. D'allà, segons l'altra agència de notícies russa, l'oficialista Itar Tass, podria anar fins a Caracas. Tot i això, el corresponsal de la cadena nord-americana ABC a Moscou, Kirit Radia, fa una observació interessant a Twitter. "Recordeu, [tenir un vol] 'reservat' no vol dir necessàriament 'viatjar'. Snowden necessitava tenir un vol amb connexió per poder entrar a Rússia sense visat. Podria demanar asil quan arribi", explica.

Especulacions prèvies: Islàndia o Equador

Són dos països susceptibles de concedir asil a un extècnic de la CIA perseguit per les autoritats nord-americanes per haver revelat un programa d'espionatge massiu contra els ciutadans. Si més no, aquesta hauria estat la recomanació del fundador de Wikileaks, Julian Assange. La web de filtracions per excel·lència ha informat que diversos experts legals acompanyen Snowden per facilitar el seu desplaçament, entre ells Sarah Harrison, assistent d'Assange.

stats