Publicitat
Publicitat

ELECCIONS PRESIDENCIALS

Els afganesos voten per sobre de tot

Les amenaces no frenen més de 7 milions de votants

A mitja tarda d’ahir la Comissió Electoral va anunciar que es retardava una hora el tancament dels punts de votació, de les quatre a les cinc, per les cues que encara hi havia a la porta de molts col·legis. “Volem donar l’oportunitat de votar a tothom que ho vulgui fer”, va explicar una portaveu de l’organisme, Marzia Siddiqui, que també va reconèixer que en alguns llocs s’havien acabat les paperetes perquè s’havia sobrepassat les previsions de participació, però que el problema s’havia resolt sobre la marxa. A Kabul, com en moltes altres localitats del país, les cues havien començat abans i tot de les set del matí, quan s’obrien els col·legis, i això que el temps, amb fred i plugim, no acompanyava. Tot i això, desenes d’homes -les dones no acostumen a fer cua en públic a l’Afganistan- esperaven al carrer fora dels llocs de votació, com l’escola Zargunà, en un barri cèntric de la capital. Tot enmig de mesures de seguretat molt fortes però sense més tensió de l’habitual aquests dies a Kabul.

La gent afirmava que la seguretat era suficient i que no hi havia por dels talibans. “¿Fins quan ens hem de quedar a casa? Volem la pau i per això hem vingut”, deia la Nahid després de votar. Molts altres deien coses semblants. “Estic contentíssima de votar, és un dia molt important per als afganesos”, afegia la Krixma, de només 18 anys.

Segons les dades que va facilitar després del tancament de les votacions el director de la Comissió Electoral, Iusuf Nuristaní, dels “més de set milions” de votants que s’havien registrat, una tercera part eren dones, una dada relativament positiva en un país com l’Afganistan. Les dades de l’òrgan electoral, però, hauran de ser confirmades ateses les greus irregularitats que ja es van registrar en els comicis del 2004 i el 2009, quan es van anunciar unes xifres de participació que després van resultar ser molt més baixes.

No va haver-hi notícia de gaires incidents greus -en el més seriós, dos policies van morir en esclatar una bomba a la província meridional de Zabul-, però la Comissió Electoral va explicar que 211 dels 6.423 col·legis electorals van haver de tancar en algun moment per problemes de seguretat. Ateses les dificultats d’accés a algunes zones del país i les reticències de l’administració a admetre els contratemps, cal esperar a avui per confirmar si es van produir més incidents de gravetat, però la primera foto que va donar l’autoritat electoral va ser força engrescadora.

Els primers resultats trigaran uns dies a ser anunciats, i el recompte definitiu no es publicarà fins d’aquí a dues o tres setmanes, la qual cosa obre un període perillós pels antecedents de frau i la possibilitat que els candidats decideixin pressionar les autoritats electorals. En el cas bastant probable que es vagi a una segona volta, prevista per a finals de maig, el risc d’inestabilitat s’amplia.

Ahir, en tancar-se la jornada electoral, tot eren bones paraules i enhorabones al poble per haver mostrat la seva maduresa. El president, Hamid Karzai, va felicitar els votants per haver anat a les urnes “a escollir el seu futur president fins i tot sota la puja”. El poble afganès es va mullar ahir per expressar el vot, ara cal veure si les autoritats i els candidats estan per fi a l’alçada de la seva gent.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF