Publicitat
Publicitat

MAGRIB

Bouteflika vota en cadira de rodes a les presidencials algerianes

L'ancià president no té rival en unes eleccions marcades per les acusacions de frau

 Els algerians voten aquest dijous en unes presidencials on s'espera la reelecció del president Abdelaziz Bouteflika, que ja ha complert 15 anys al poder. Bouteflika, de 77 anys, ha votat en cadira de rodes en la seva primera aparició pública en directe des que va patir un vessament cerebral, el 2013, que el va obligar a ser traslladat a França per rebre tractament mèdic. Bouteflika ha saludat els assistents, però no ha fet declaracions.

La vida política d'Algèria està dominada pel Front d'Alliberament Nacional (FLN) des de la independència en aquesta potència gasística que proveeix una cinquena part de les importacions de gas d'Europa. Alger també és un aliat de Washington i la UE contra el jihadisme al Magrib.

La salut de Bouteflika, l'únic candidat de consens dins del FLN, desperta dubtes sobre una possible transició en una regió marcada per la inestabilitat a Líbia, Tunísia i Egipte, després de les revoltes de la primavera àrab del 2011.

"Cap país està cent per cent bé, però les coses que ha fet, les ha fet bé", diu Abdessaid Said, un tècnic jubilat que va votar a favor de Bouteflika al districte de Bab El Oued Alger. "Sé que està malalt, però l'he votat pel que ha fet per nosaltres. I encara pot governar".

Els seus seguidors retraten Bouteflika com l'home que va ajudar a estabilitzar Algèria després d'una guerra amb els militants islamistes a la dècada del 1990, quan es van impugnar les eleccions que havia guanyat el Front Islàmic d'Alliberament (FIS) en què van morir al voltant de 200.000 persones.

No obstant això, diversos partits de l'oposició han boicotejat les eleccions, dient que s'inclina a favor del president i denunciant la manca de reformes d'un sistema amb pocs canvis des de la seva independència de França el 1962.
Ali Benflis, un exlíder que ara és el principal candidat de l'oposició, ha advertit d'un possible frau en la votació.

Bouteflika, un veterà de la guerra de la independència d'Algèria, va guanyar les eleccions del 2009 amb el 90% dels vots. El 2004, Benflis va perdre davant Bouteflika en unes eleccions en què va denunciar frau a escala "industrial".

Dimecres la policia va dissoldre una petita manifestació per un moviment antigovernamental anomenat Barakat [Prou], que reclama un canvi pacífic. Els resultats de l'elecció se sabran divendres com a molt aviat.