ÀSIA
Misc 10/12/2015

La Xina ‘legalitza’ milions de ciutadans que no tenien drets per la política del fill únic

El govern reconeixerà oficialment la descendència de mares solteres i els segons fills de les parelles

Dolors Rodríguez
3 min
La Xina ‘legalitza’ 13 milions  de ciutadans que no tenien drets

PequínUns 13 milions de xinesos que viuen al seu país com a ciutadans il·legals sense tenir dret a serveis bàsics com l’educació, la sanitat o l’accés a l’habitatge seran legalitzats amb la reforma del hukou, una mena de permís de residència que dóna drets civils. La reunió del Consell d’Estat, que va presidir el president xinès, Xi Jinping, dimecres, va aprovar importants reformes socials que inclouen el sistema sanitari, l’educació, el medi ambient i l’esperada modificació del sistema del 'hukou' que reconeixerà la ciutadania a milions de persones.

La reforma del 'hukou' afecta sobretot el que es coneix popularment a la Xina com a 'heihu' o 'nens negres', perquè no tenen visibilitat social. Es tracta dels fills nascuts il·legalment sota la política oficial del fill únic, imposada el 1978 fins que l’octubre passat va quedar derogada. Els pares que van violar les lleis de planificació familiar i van tenir més d’un fill i no eren capaços de pagar les multes corresponents per falta de recursos no han pogut registrar els seus fills, que viuen indocumentats, privats de drets bàsics de ciutadania.

El 'hukou' és un certificat de residència o empadronament que dóna drets civils. Està lligat al lloc on s’ha nascut, requereix complicats tràmits per obtenir-lo i resulta molt difícil de modificar.

Ni educació ni salut

Sense aquest document els ciutadans xinesos no poden accedir a la sanitat o a l’educació pública. No tenen accés a una feina a l’administració ni a un habitatge públic, i tenen problemes fins i tot per viatjar per l’interior del seu país. En realitat, sense el 'hukou' aquestes persones no existeixen legalment per al govern.

La Xina reconeix que uns 13 milions de persones, gairebé l’1% de la població total, no disposen d’un 'hukou', però diferents fonts consideren que és una estimació curta. Els 'nens negres' representen més del 60% d’aquest col·lectiu. La resta són orfes o fills de mares solteres, una situació també il·legal a la Xina, on només les parelles casades tenen permís per tenir fills. També hi ha persones que han perdut el document oficial i no aconsegueixen recuperar-lo. En aquest apartat hi ha molts emigrants del camp que viuen i treballen a les ciutats.

El sistema de 'huko'u es va adoptar a la Xina a la fi de la dècada dels cinquanta per evitar massives emigracions del camp a la ciutat i mantenir la població estable al seu lloc d’origen. En l’època maoista el registre civil al lloc de naixement donava dret a una feina, a una residència i als serveis socials.

La mesura, al llarg de les més de cinc dècades en què ha estat en vigor, ha sigut una efectiva forma de control social, ja que sense el permís de residència els ciutadans xinesos no podien establir-se enlloc, trobar feina, ni obtenir permisos per comprar bitllets i viatjar. L’estat controlava en tot moment on eren i què feien.

Ara el sistema del 'hukou' sembla innecessari. Ha passat més de mig segle i des del govern s’aposta per impulsar i accelerar la urbanització del país com un dels pilars per al desenvolupament econòmic. Alhora, també es considera que és ineficaç, ja que es calcula que hi ha més de 200 milions de ciutadans xinesos que han emigrat de manera il·legal del camp per treballar a les ciutats. Viuen en una situació de precarietat, sense drets. A més, són perseguits com a immigrants il·legals dins del seu propi país i repatriats al seu lloc d’origen. És força habitual veure pels carrers o al transport públic de Pequín la policia fent controls i demanant la documentació.

Solucionar un buit legal

La reforma del 'hukou' era una mesura esperada especialment des de l’anunci, l’octubre passat, de l’abolició de la política del fill únic, que a partir del 2016 permetrà a totes les parelles tenir dues criatures. El canvi en la planificació familiar exigia buscar solucions amb caràcter retroactiu per a un col·lectiu -el dels fills il·legals- que si naixessin avui serien legals i tindrien 'hukou'. A més, cal no oblidar que 13 milions de persones exigint drets poden convertir-se en un problema social per al govern xinès.

Drets i deures

El comunicat sobre la reforma, publicat en els mitjans oficials xinesos, reconeix directament que “registrar-se per obtenir el 'hukou' és un dret legal bàsic dels ciutadans xinesos”. I afegeix: “També és una premissa perquè els ciutadans participin en els afers socials, gaudeixin de drets i compleixin obligacions”.

L’executiu de Xi Jinping va aprovar també ahir en la mateixa reunió una reforma que equipararà les prestacions i els serveis de la sanitat per als residents a les zones rurals i urbanes. Així, s’avançarà en la liberalització del sistema educatiu i s’accelerarà la reforma del sistema judicial.

stats