TERRORISME INTERNACIONAL
Misc 03/08/2013

Washington emet una alerta pel risc d'un atac d'Al-Qaida

Afecta sobretot el nord d'Àfrica i el Pròxim Orient

2 min

Washington.Els Estats Units van citar ahir la xarxa terrorista Al-Qaida quan van emetre una inèdita alerta als seus ciutadans que són o tenen previst viatjar al Pròxim Orient i el nord d'Àfrica en les pròximes setmanes. "La informació actual suggereix que Al-Qaida i altres filials d'aquesta organització continuen planificant atacs terroristes en aquestes regions i més enllà, i que podrien centrar els esforços a cometre alguna acció en el període d'entre ara i finals d'agost", deia una nota del departament d'Estat.

L'avís no alertava contra cap país en particular, però sí que advertia als ciutadans nord-americans que calia estar vigilants, especialment a les zones turístiques, i recomanava que es registressin els plans de viatge al departament d'Estat com a mesura de precaució per si hi havia cap imprevist.

"Els terroristes poden triar una varietat de mitjans i armes per atacar tant interessos oficials com privats", assegurava el departament d'Estat. "Es recorda als ciutadans dels EUA que els terroristes poden atacar els sistemes de transport públic i altres infraestructures turístiques. Els terroristes han fixat entre els seus objectius anteriors el metro i els sistemes ferroviaris, així com també els serveis aeris i marítims", afirmava l'escrit.

Però cap alt funcionari no va voler donar gaires detalls més de la naturalesa d'aquesta alerta que es vincula al gest inusual del tancament temporal de diverses ambaixades en aquesta àmplia regió del planeta.

Segons es va saber, hi ha informació "creïble" que una filial de l'organització Al-Qaida podria estar planejant un atemptat en els pròxims dies. I l'única organització amb voluntat i capacitat d'atacar actualment instal·lacions oficials nord-americanes a l'estranger és Al-Qaida a la Península Aràbiga, un grup amb seu al Iemen.

Ambaixades tancades

El departament d'Estat va anunciar que diumenge tancarien excepcionalment la majoria de les seus diplomàtiques al Pròxim Orient, el nord d'Àfrica i el Sud-est Asiàtic. Es tracta de països com ara Egipte, l'Iraq, Israel, Kuwait, l'Aràbia Saudita, el Iemen, l'Afganistan i Bangla Desh. Al món musulmà habitualment es tanca els divendres i els dissabtes, de manera que, amb el tancament decretat diumenge, les ambaixades i consolats estaran tres dies sense obrir.

La portaveu del departament d'Estat, Marie Harf, va assegurar que la decisió s'havia pres com a mesura de precaució i protecció dels empleats del servei exterior i les persones que s'haguessin de desplaçar a les seus diplomàtiques.

Seguint aquest anunci dels EUA, el Regne Unit va informar ahir a la nit del tancament diumenge i dilluns de la seva ambaixada al Iemen per una "alerta de seguretat" que no es va especificar, i va recomanar als seus ciutadans que fossin en aquest país que l'abandonessin.

stats