GUERRA CIVIL
Misc 14/06/2013

Washington acusa Al-Assad d'utilitzar armes químiques

L'ONU documenta 93.000 morts a Síria

David Jolly / Mark Mazzetti
2 min

The New York Times / París / Washington.Analistes d'intel·ligència nord-americans i de la Unió Europea van concloure ahir que les tropes del president Baixar al-Assad han utilitzat armes químiques contra els rebels, cosa que posarà més pressió en una administració Obama profundament dividida sobre com s'ha de respondre a una provocació que el president va declarar una "línia vermella".

D'acord amb un informe intern al qual ha tingut accés aquest diari, els analistes "conclouen que el règim d'Al-Assad ha utilitzat armes químiques en petita escala contra l'oposició diverses vegades l'últim any". El president Obama havia dit a l'abril que els EUA tenien proves fisiològiques que s'havia utilitzat gas sarín durant el conflicte sirià, però no tenien cap prova de qui n'era responsable ni de les circumstàncies en què s'havia utilitzat. Segons autoritats nord-americanes, Obama creu ara que la prova és definitiva. Les divisions a la Casa Blanca s'havien accentuat amb una sèrie de reunions d'alt nivell aquesta setmana per discutir quina resposta s'adoptava després que les forces del règim recuperessin el control de la ciutat de Qusair amb l'ajuda de Hezbol·lah, un nou episodi d'un conflicte que ja ha causat almenys 90.000 víctimes.

Aquesta és la xifra que va donar ahir l'ONU en el seu últim informe sobre els morts en la guerra civil. Navi Pillay, l'alta comissionària de les Nacions Unides pels drets humans, va xifrar en exactament 92.201 els morts registrats fins a finals d'abril, una dada que podria menystenir la magnitud de la violència que ha devastat ciutats i pobles del país durant 25 mesos. "Les onades constants d'assassinats segueixen a nivells sorprenentment alts -va dir Pillay des de Ginebra-, amb més de 5.000 assassinats registrats cada mes des del juliol, inclosos un total de 27.000 si només comptem des del desembre".

Les xifres reals, més altes

Pillay va alertar que les xifres es queden curtes i que "el nombre real de morts és potencialment molt més alt". Dels morts, "almenys 6.561 són menors, entre els quals com a mínim 1.729 no tenien ni deu anys", va subratllar Pillay citant l'informe.

L'estudi de l'ONU es basa en l'últim informe que, el novembre del 2012, va xifrar les víctimes en 60.000. La nova informació prové de les dades de vuit fonts diferents, entre les quals grups en defensa dels drets humans i activistes sirians.

L'informe no ha pogut dividir les morts entre civils o combatents, o entre forces favorables o contràries a Al-Assad. Però les xifres actuals són suficients per treure'n un missatge, segons Pillay. "Aquesta xifra extremadament alta de morts, mes rere mes, mostra que aquest conflicte s'està deteriorant dràsticament des de fa un any", va dir, i va afegir que "els civils s'emporten la part més dura de tots els atacs indiscriminats i violents registrats". "Les forces del govern estan bombardejant i llançant atacs aeris contra zones urbanes dia a dia", va afirmar. Les forces de l'oposició també han bombardejat zones residencials, tot i que han fet servir menys munició. Alguns d'aquests atacs s'han centrat al cor de les ciutats, on han provocat molts més morts civils.

stats