SENTÈNCIA HISTÒRICA ALS ESTATS UNITS
Misc 27/06/2013

Victòria del matrimoni gai als EUA

El Tribunal Suprem considera que les unions homosexuals han de tenir els mateixos drets

Núria Ferragutcasas
3 min

Washington"El seu matrimoni és com la llet descremada". Ruth Bader Ginsburg, la veterana i liberal jutge del Tribunal Suprem dels EUA, va utilitzar aquesta metàfora el març passat per explicar que la llei de defensa del matrimoni del 1996 negava drets i beneficis a les parelles homosexuals casades. Ahir, una majoria estreta dels seus companys -cinc dels nou jutges de la més alta instància judicial del país- van decidir considerar inconstitucional aquesta legislació federal.

"Volem els mateixos drets que els nostres amics heterosexuals", explicava ahir Shalon Constantino davant de les grans escalinates del Suprem, amb un gran cartell que deia: "Prou als matrimonis desnatats". Constantino es va casar fa quinze dies a Washington amb la seva parella. "Les paraules de Ginsburg ens van fer riure en un primer moment, però després ens vam adonar de la gravetat de l'assumpte. El nostre matrimoni no tenia els mateixos drets", va dir mentre abraçava el seu marit, content per la decisió històrica.

Els centenars de persones reunides davant de la seu del Suprem van rebre amb crits d'alegria i llàgrimes d'emoció la notícia. La gent s'abraçava, somreia i es fotografiava fent el signe la victòria, conscient del moment històric. "No he parat de plorar", va confessar Syler Mays. Aquest noi havia passat la nit fent cua davant del Suprem per aconseguir una de les poques entrades per assistir a l'audiència. "Sóc molt feliç, ja que treballaré per a l'exèrcit i ara sé que si em caso la meva parella podrà gaudir dels mateixos beneficis que les persones heterosexuals casades amb militars", va dir.

La llei de defensa del matrimoni -signada el 1996 pel president Bill Clinton- el definia com la unió d'un home i una dona, i impedia, fins ahir, el reconeixement de beneficis federals a les parelles homosexuals casades en algun dels 12 estats on el matrimoni gai és legal. "És una decisió històrica perquè deixem de ser ciutadans de segona", va explicar Amanda Klinger, que es casarà a l'agost amb la seva parella, la Caroline.

Aquesta decisió ha estat possible, en part, per l'evolució de l'opinió pública i dels àmbits polítics sobre el matrimoni homosexual. Més d'un 50% dels nord-americans estan a favor d'aquest tipus d'unions, segons diverses enquestes, i l'any passat Barack Obama es va convertir en el primer president dels Estats Units que va donar suport al matrimoni entre parelles del mateix sexe. "És un pas històric cap a la igualtat dels matrimonis", va dir ahir el president en un comunicat. Tot i així, la decisió judicial no afectarà de cap manera els estats que no permeten el matrimoni homosexual.

El matrimoni gai torna a Califòrnia

L'altra gran notícia del dia, però amb menys conseqüències polítiques i socials per als drets dels gais, va ser el retorn del matrimoni homosexual a Califòrnia. Així, es convertirà en el 13è estat que legalitza aquest tipus d'unions. El Tribunal Suprem va decidir no pronunciar-se sobre la constitucionalitat de la Proposició 8, una esmena a la Constitució d'aquest estat que prohibeix el matrimoni entre persones del mateix sexe i que va ser aprovada per referèndum el novembre del 2008.

La decisió, també disputada, va avalar, sense pronunciar-se, les decisions de diferents instàncies judicials de Califòrnia que van anul·lar la Proposició 8. "Estic contenta, ara podré tornar a casar homosexuals. És una decisió important per al país, perquè a partir d'avui és més igualitari", va afirmar Rachel Nyback, sacerdotessa d'una església episcopal de Califòrnia.

L'explosió d'alegria del moment històric, però, no esborrava els sacrificis, patiments, i desigualtats que han sofert els homosexuals durant anys i anys. Ni tampoc la convicció que la lluita continua. "Això només és un pas més. Encara cal molt per fer aquí, als Estats Units, i també a la resta del món", va dir Benard Vicary, un australià jubilat casat amb un nord-americà.

stats