DESASTRE NATURAL
Misc 16/04/2014

Valparaíso, orografia per a un incendi perfecte

El sinistre, que ha causat ja 15 morts, pot haver estat provocat pel xoc d’uns ocells amb uns cables

Joan Biosca
3 min

Buenos AiresEncara amb les flames devorant cases i centenars d’hectàrees de bosc, els habitants de Valparaíso ja han començat a treballar en la reconstrucció. El monumental incendi iniciat dissabte passat s’ha menjat literalment més de 2.000 habitatges i ha deixat sense casa, o gairebé, 11.000 persones. Ara busquen recuperar-se de l’ensurt i d’haver tocat l’infern amb els dits en albergs habilitats en aquesta localitat de la costa del Pacífic de Xile, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Tot Xile es pregunta què va passar, què va provocar una tragèdia de tal magnitud. A continuació intentem trobar algunes respostes.

Quines van ser les causes?

Un possible accident d’uns ocells amb els cables elèctrics

Si no fos que es coneix el tràgic balanç de ferits, morts i damnificats, es podria pensar que és una broma. Però no, no ho és. Els investigadors de la policia xilena, els Carabineros, treballen amb la hipòtesi que les flames van començar de manera accidental quan dos ocells van topar amb una línia d’alta tensió que passa per la serralada de Valparaíso. Les guspires, fruit del xoc i els ocells encesos, haurien sigut l’inici de la catàstrofe més gran dels últims 40 anys a Valparaíso.

El relat dels vigilants forestals, com Elías Salazar, demostra la potència de les flames que han cremat bona part de la ciutat: “Primer va ser un petit focus i al cap de pocs minuts va ser com una bomba que va explotar, i, amb el vent que hi havia, les flames van avançar ràpidament”.

Per què es va expandir?

Les flames van propagar-se ràpidament per la localitat

Valparaíso és una ciutat peculiar, pintoresca, però edificada de manera temerària sobre la falda de turons i cims rodejats de boscos i frondosa vegetació. Les cases pengen dels pendents de manera vertiginosa. L’any passat els bombers de Valparaíso van alertar les autoritats del perill que passés el que ha acabat passant. Una forta sequera, escombraries llançades pels mateixos habitants als boscos i el fort vent que bufava dissabte passat van crear el que popularment es coneix com la tempesta perfecta. “Hi havia tots els ingredients necessaris per a una tragèdia”, resumeix Patricio Lara, comandant dels bombers locals. La zona és de difícil accés i no hi ha punts de subministrament d’aigua on els bombers puguin connectar les mànegues. D’aquí que el combat contra el foc hagi estat cos a cos, i també amb avions cisterna, cosa que n’ha complicat l’extinció.

Com ha respost el govern?

L’executiu de Bachelet ha reaccionat ràpidament

Si d’alguna cosa s’ha après a Xile és dels errors del passat. Quan es va produir el terratrèmol del 2010, que va deixar més de 500 morts, era el primer mandat de l’actual presidenta, Michelle Bachelet, i va ser molt qüestionada per la manera com els serveis d’emergència van afrontar el posterior tsunami i l’assistència a les víctimes. Va quedar al descobert la poca preparació d’un país aixecat sobre un territori sísmic. Aquest any la reacció del govern de Bachelet -està en el seu segon mandat- ha estat diferent. Ha assistit immediatament els damnificats posant ràpidament tots els recursos necessaris per lluitar contra la tragèdia. Així, ha decretat la zona d’emergència i l’estat d’excepció i ha posat els militars patrullant als carrers per evitar el pillatge. També ha executat l’alerta sanitària, per vacunar la població i frenar epidèmies. Bachelet ha assegurat que “reconstruir Valparaíso pot ser feina de tot el seu mandat”, que just acaba de començar.

stats