Publicitat
Publicitat

POLÍTICA FRANCESA

Valls suavitza el pla de retallades per evitar una rebel·lió socialista

Fa concessions a pensionistes i funcionaris per sumar suports

El primer ministre francès, Manuel Valls, va suavitzar ahir el seu pla de retallades de 50.000 milions cedint in extremis a les pressions d’alguns diputats socialistes que amenaçaven de no donar-li suport en la votació d’avui a l’Assemblea Nacional d’aquest programa d’estabilitat econòmica. Els parlamentaris del Partit Socialista (PS) van rebre ahir per correu electrònic una carta en què el cap de govern desgranava una sèrie de concessions als francesos més modestos, que temien veure com els ajustos del flamant primer ministre acabaven afectant el seu poder d’adquisició.

Valls va prometre que no congelarà les pensions de 1.200 euros o menys, de manera que així 6,5 milions de francesos quedaran fora d’una mesura que afectarà tota la resta de pensionistes, així com els salaris del funcionariat. No obstant, el primer ministre va comprometre’s a revisar cada any la congelació del sou dels treballadors públics en funció de la situació econòmica de França. Valls va afegir que augmentarà abans de l’estiu en 440 euros el salari net anual dels funcionaris amb retribucions més baixes, una revalorització que afectarà 1,6 milions de persones. Els salaris més baixos es beneficiaran també d’una reducció fiscal, i l’estat augmentarà les prestacions per a les famílies nombroses i monoparentals més humils.

Els anuncis de Valls van ser ben rebuts per alguns dels diputats socialistes que la setmana passada van presentar un pla d’ajust alternatiu al del govern per protegir les llars d’ingressos mitjans i modestos que ja s’han vist afectades pels anteriors esforços pressupostaris. El primer ministre ha tingut una setmana per pactar amb aquests diputats dissidents, però encara s’enfronta a l’oposició d’un centenar de parlamentaris socialistes que li demanen que limiti la retallada a 35.000 milions. El cap de l’executiu s’ha mantingut ferm en la xifra que va anunciar el president, François Hollande, al gener: la despesa pública es reduirà en 50.000 milions d’euros entre el 2015 i el 2017 per poder finançar així una rebaixa dels impostos a les empreses de 30.000 milions, a canvi que la patronal es comprometi a crear nous llocs de treball.

Confiança en la votació

Valls està “confiat” de cara al vot d’avui. “És la majoria qui ha de complir amb la seva responsabilitat i no dubto gens que així ho farà”, va dir diumenge des de Roma. En la seva carta d’ahir, el primer ministre subratllava que la votació és només “indicativa però decisiva”. “El Parlament no només ha de ser escoltat, sinó també respectat”, deia en el seu missatge. Al capdavall, els mitjans francesos interpreten que quan els diputats de l’Assemblea Nacional diguin avui la seva estaran fent un nou vot de confiança al govern “de combat” de Manuel Valls.

Després que el 8 d’abril -en la votació de suport al nou executiu francès- onze diputats socialistes s’abstinguessin de donar suport a l’equip del primer ministre Valls, avui es veurà si la suavització del pla d’austeritat convenç l’ala més a l’esquerra del Partit Socialista, que renega d’un cap de govern situat a l’altre pol de la formació. Quan no fa ni un mes que és al capdavant de l’executiu, Valls torna a viure un altre “moment de veritat”.