Publicitat
Publicitat

NOU EXECUTIU FRANCÈS

Valls promet reduir impostos i suprimir la meitat de regions

L’Assemblea Nacional ratifica el nou primer ministre francès

“Molt patiment, no gaire esperança: aquesta és la situació de França”. El nou primer ministre francès, Manuel Valls, va començar ahir així el seu primer discurs de política general davant l’Assemblea Nacional, un ritual per inaugurar el seu mandat, ratificat després pel vot de confiança de 306 diputats contra 239.

El nou cap de l’executiu va estrenar-se davant del Parlament francès desplegant per als diputats els fonaments del “vallsisme”, com l’anomenava ahir el director adjunt del diari Libération, Eric Decouty: “Un mètode de governança consistent a afrontar la realitat, tan crua i cruel com sigui, i avançar les solucions concretes per modificar-la”.

Les solucions anunciades per Valls són eminentment econòmiques i neixen sota la pressió de dos pols oposats. Des de Brussel·les, una Comissió Europea que recorda a París que ha d’aplicar reformes i complir amb l’objectiu de dèficit. I des de casa, una població que demana polítiques realment socialistes, i l’ala més esquerra del partit, que no veu amb bons ulls l’arribada a Matignon d’un membre del sector més liberal de la formació.

És en aquest camp de joc que Valls va anunciar com desenvoluparà el pacte de responsabilitat i solidaritat anunciat pel president Hollande al gener. Confirmant l’objectiu de reduir 30.000 milions d’euros del cost del treball d’aquí al 2016, Valls va anunciar que estalviarà als empresaris les càrregues socials per als treballadors amb el salari mínim i que reduirà fins a 3 punts les càrregues per a altres franges salarials. Tot amb l’objectiu, va dir, de “millorar la competitivitat” i facilitar la creació de nous llocs de treball. Una altra mesura en relació a la fiscalitat de les empreses serà una rebaixa gradual de l’impost de societats, que, situat entre un 33% i un 38%, és un dels més elevats d’Europa. Valls preveu situar-lo en un 28% el 2020.

Pel que fa als impostos als ciutadans, el primer ministre va prometre rebaixar la fiscalitat a les llars més humils d’aquí al 2017, una rebaixa que ha situat en 5.000 milions d’euros. Valls també pretén eliminar “desenes d’impostos menors” amb l’objectiu de simplificar la fiscalitat. I per reduir un deute públic que va atribuir als anys de la dreta en el poder, el primer ministre va confirmar l’altra línia del pacte anunciat per Hollande: una retallada de 50.000 milions d’euros en despesa pública entre el 2015 i el 2017. Un esforç “que serà compartit per tots”.

Simplificar el mapa

El segon gran titular del discurs va ser la intenció de Valls de reduir a la meitat el nombre de regions de França, que passarien de les 27 actuals a 12 o 13. La mesura forma part d’una reforma territorial molt recomanada per diversos experts per atacar un teixit administratiu massa complex. El primer ministre va obrir la porta a propostes de fusions regionals, però va avançar que si no n’hi ha el govern proposarà un nou mapa després de les eleccions regionals i departamentals del 2015 que serà establert el gener del 2017.

Finalment, demanant el vot de confiança als diputats, Valls va recordar els seus orígens barcelonins i va citar els grans polítics que van fer que volgués “ser francès”. “França és el país de [Jean] Jaurès, de [Georges] Clemenceau -va començar-. França té la mateixa grandesa que tenia davant la meva mirada de nen”, va recordar, i va acabar exclamant que “cap altre país del món permetria que una persona nascuda a l’estranger assumís un dels principals càrrecs del país”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF