Misc 17/06/2013

La Unió Europea i els Estats Units llancen les converses per crear una àrea de lliure comerç

Les negociacions començaran el mes de juliol a Washington i es vol que culminin el 2014 per incentivar el creixement econòmic i lluitar contra la crisi

Ara
1 min
Obama i els líders europeus presentant el llançament de les converses. REUTERS

BarcelonaEn el marc de la cimera del G-8, la Unió Europea i els Estats Units han llançat aquest dilluns formalment les converses per crear l’àrea de lliure comerç que els aplegarà.

En una inèdita compareixença sense corbates, el president nord-americà, Barack Obama, el de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso, el del Consell de la UE, Herman Van Rompuy, i el primer ministre britànic, David Cameron, han anunciat que les negociacions començaran el mes que ve a Washington.

Es vol que l’acord sigui ràpid tot i reconèixer que caldrà superar obstacles importants. “Les negociaciones no seran un camí de roses. Però amb flexibilitat i creativitat, ens en sortirem”, ha assegurat Van Rompuy.

L'obstacle que hi posa França

El principal punt de fricció serà la reticència francesa a incloure la cultura dins d’aquesta negociació, pel temor que Hollywood s’acabi menjant la fràgil indústria del ram europea.

El president Barroso ha qualificat les pretensions franceses de forçar una excepció sobre la cultura de “reaccionàries” i el president francès ha volgut treure ferro i no ha donat crèdit a aquestes paraules.

L’acord de lliure comerç entre els Estats Units i la UE crearà la zona d’intercanvi més important del món –aplegarà la meitat del PIB del planeta– i es preveu que incentivi en 75.000 milions d’euros les economies dels dos blocs.

stats