AMENACES VIOLENTES
Internacional 12/06/2013

Ultradreta i islamistes, grans perills a Alemanya

Les autoritats alerten d'un nou terrorisme neonazi i de l'augment de grups salafistes

Isaac Lluch
2 min

BerlínLa societat alemanya encara té els pèls de punta per la sang freda que estan mostrant els principals inculpats en el procés judicial contra la cèl·lula Clandestinitat Nacionalsocialista (NSU). Durant la dècada passada aquesta organització va assassinar vuit turcs, un grec i una policia i va actuar des de la clandestinitat -afavorida per la laxitud de les forces de seguretat- per perpetrar crims de rerefons neonazi. Ahir es van constatar noves dades preocupants: l'extremisme de dreta al país no creix en nombre, però sí en violència.

D'això en va donar fe el ministre alemany d'Interior, Hans-Peter Friedrich, i el president del departament federal de Protecció de la Constitució (BfV), Hans-Georg Maassen, durant la presentació de l'informe que anualment facilita aquesta institució. "Un de cada dos simpatitzants d'ultradreta està preparat per cometre actes violents", va confirmar Friedrich.

La inspiració neonazi

La BfV veu una clara relació entre l'augment de la violència en l'escena neonazi i l'existència de més estructures terroristes d'ultradreta que s'inspiren en la destapada NSU. L'afinitat dels extremistes de dretes cap a les armes i el material explosiu són un perill latent, va advertir alhora l'informe presentat ahir. Tot i que la BfV registra un nombre minvant de simpatitzants d'ultradreta (22.150 el 2012, per 22.400 el 2011 i 25.000 el 2010), sí que detecta una extensió preocupant dels actes amb violència.

Fins fa poc s'atribuïa els brots neonazis a territoris de l'antiga RDA, amb poblacions més afectades per l'atur, però cada cop s'observen més radicals d'ultradreta a l'oest del país. A Rin del Nord-Westfàlia, per exemple, el ministeri d'Interior ja ha intentat aplacar durament el problema amb diversos plans. A Dortmund es van prohibir l'estiu passat tres associacions neonazis. L'èxit de l'acció, però, no va durar gaire. Els activistes ultradretans es van reorganitzar en el partit Les Dretes.

També a l'occident del país, a Offenbach, prop de Frankfurt, dos episodis violents han ocupat les portades aquests últims dies. El Süddeutsche Zeitung es feia ressò divendres passat d'un nou cas -de molts- en què un rabí és humiliat públicament a Alemanya. "Vida amb por" n'és el titular. Segons el relat del líder religiós, un grup presumptament de musulmans el van intimidar pel carrer.

A la portada d'ahir del Frankfurter Allgemeine era notícia que "un grup de joves musulmans van atacar fortament un equip de televisió" de l'ARD que volia investigar si creients de l'islam d'una mesquita d'Offenbach estaven preparant una missió de guerra a Síria.

Enfrontaments amb salafistes

La violència a causa de confrontacions entre diferents grups extremistes augmenta a Alemanya, segons l'informe de la BfV. El ministre Friedrich veu un especial perill en els enfrontaments entre salafistes i neonazis.

El departament de Protecció de la Constitució, amb tot, va alertar ahir que el país "continua sent objectiu d'atemptat dels terroristes islamistes". Segons l'informe presentat ahir, el nombre de salafistes radicals preparats per cometre actes violents ha augmentat a Alemanya de 3.800 (2011) a 4.500 (2012). Representen un especial perill els criminals que actuen sols. S'ha observat, a més, un augment de viatges des d'Alemanya cap a camps terroristes de l'estranger per rebre instrucció.

stats