Publicitat
Publicitat

TENSIÓ A UCRAÏNA

Rússia acusa el govern de Kíev d'incomplir l'acord de Ginebra per rebaixar la tensió a Ucraïna

El ministre d'Exteriors, Sergueix Lavrov, denuncia que no s'està complint el pacte d'amnistia per als manifestants pro-russos. Avisa Occident que "és impossible aïllar Rússia de la resta del món"

El ministre d'Afers Estrangers de Rússia, Serguei Lavrov, ha acusat aquest dilluns el govern de Kíev d'incomplir els acords assolits a Ginebra la setmana passada per posar fi a la crisi ucraïnesa.

"L'acord de Ginebra no només no es compleix, sinó que els que van usurpar el poder a Kíev el contravenen de manera flagrant", ha dit el cap de la cancelleria russa en una roda de premsa a Moscou, després de la reunió que ha mantingut amb el seu homòleg de Moçambic, Oldemiro Baloi.

Lavrov ha assegurat que el govern de Kíev es queixa que no han estat desocupats els edificis administratius, però les autoritats ucraïneses "no han mogut ni un dit per eliminar les causes de fons d'aquesta profunda crisi".

Ha subratllat que un dels punts de l'acord de Ginebra és l'amnistia als manifestants pro-russos, però que en lloc d'això les autoritats de Kíev "continuen detenint els dirigents polítics del sud-est d'Ucraïna" i també periodistes. "Això no pot deixar de causar indignació", ha subratllat el ministre rus.

Lavrov ha assenyalat que l' incident armat en què han mort tres persones, que es va produir la nit de Pasqua al costat de la localitat de Slaviansk, "excedeix tots els límits".

"No poden, o potser no volen, controlar els extremistes, que segueixen manant", ha dit el ministre rus en al·lusió a la suposada incapacitat del govern de Kíev de contenir els ultranacionalistes ucraïnesos.

Ha afegit que "els intents d'aïllar la Federació Russa no portaran enlloc, perquè és impossible aïllar Rússia de la resta del món".

"Abans de presentar ultimàtums i amenaçar amb sancions si no complim amb les seves peticions, nosaltres apel·laríem als nostres socis nord-americans a prendre consciència de la seva responsabilitat sobre aquells als quals van ajudar a arribar al poder a Kíev", ha recalcat Lavrov.

El cap de la diplomàcia russa ha acusat Washington de protegir el govern de Kíev i de "fer els ulls grossos davant les arbitrarietats d'aquest règim i dels guerrillers en què té el suport".

Sobre la situació dels pro-russos al sud-est d'Ucraïna, Lavrov ha assenyalat que "cada vegada se senten més i més crides a favor de no admetre els abusos" en aquesta regió.

"Ens posen en una situació molt complexa", ha explicat el cap d'Exteriors, que ha recalcat que Moscou "no només condemnarà, sinó que també actuarà" contra la política d'aquells que "busquen desfermar una guerra civil confiant, segons sembla, a provocar un conflicte sagnant".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF