Misc 25/06/2013

Europa i l'OTAN apel·len a Una solució política a Síria

L.f.
2 min
La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, vol una sortida negociada a la guerra síria.

Brussel·lesLa Unió Europea (UE) i l'OTAN han posat totes les esperances d'una solució política per al conflicte de Síria en la conferència de pau que se celebrarà a Ginebra, tot i que encara no hi ha data fixada i, encara menys, garanties d'èxit. Els socis van fer ahir una crida a les parts perquè s'asseguin a negociar, atès que consideren que l'única via possible per posar fi a la guerra és un acord polític.

"La nostra prioritat és promoure una solució política que acabi amb la violència i els abusos dels drets humans", va assegurar ahir el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso. "Síria mai trobarà la pau sense solució política", afegia el ministre d'Exteriors de Luxemburg, Jean Asselborn. Els titulars d'Afers Estrangers de la UE es van reunir per debatre, entre altres qüestions, el futur de Síria. Brussel·les també va presentar ahir un document que recull la posició comuna sobre Síria i la voluntat de Brussel·les d'estudiar més sancions contra Baixar al-Assad per "donar suport a la població" siriana.

A la reunió europea també hi va participar el secretari general de l'OTAN, Ander Fogh Rasmussen. El responsable de l'Aliança Atlàntica també va fer una crida a aturar la violència. "La matança s'ha d'acabar immediatament. El camí adequat és una solució política sostenible", va demanar Rasmussen.

Fixar una data per a les converses

El viceministre d'Exteriors de Rússia i la secretària d'Estat adjunta pels Assumptes Polítics dels Estats Units es reuneixen avui per intentar fixar la data definitiva de la nova conferència de pau a Ginebra, que podria celebrar-se al juliol. Encara que aconsegueixin pactar la data i el format, trobar un acord de pau no serà fàcil. El ministre d'Exteriors de Síria, Walid al-Mualem, ja va advertir ahir que la decisió d'alguns països europeus i àrabs d'armar els rebels sirians no ajuda gens. Al-Mualem també va dir que el seu govern negociarà a Ginebra, però no "per entregar el poder".

stats