turquia
Misc 11/06/2013

La policia turca ocupa Taksim amb el pretext de netejar la plaça

Els cossos de seguretat han irromput amb blindats a la plaça

Efe
1 min

IstambulLa policia turca ha pres el control de la cèntrica plaça Taksim d'Istanbul després d'irrompre aquest matí amb blindats en una sorprenent operació poques hores després que el Govern anunciés la seva disposició a negociar les reivindicacions ecologistes. Els policies han respost amb l'ús massiu de gas lacrimogen i rajos d'aigua a pressió, han demanat als manifestants que no llancessin "pedres i ampolles" i han assegurat que no pretenien desallotjar l'acampada de protesta de l'adjacent parc Gezi, sinó únicament "netejar" la plaça i els seus voltants de pancartes. Els agents, de fet, ja han enderrocat les barricades aixecades als carrers d'accés a la plaça de Taksim.

Segons l'emissora turca NTV, els centenars d'agents de la força d'intervenció ràpida que han ocupat plaça −a la qual no s'acostaven des de fa deu dies−, s'haurien enfrontat a un grup reduït de persones que els han tirat còctels Molotov. Els manifestants s'han refugiat al parc veí de Gezi, que va ser el detonant de les protestes.

La intervenció policial s'ha produit després que el viceprimer ministre, Bülent Arinç, anunciés dilluns passat en una roda de premsa que el primer ministre Recep Tayyip Erdogan es reuniria dimecres amb els manifestants. No obstant això, la Plataforma de Taksim, que ha rebutjat aquest dimarts tant l'ús de còctels Molotov com de gas lacrimogen en un missatge de Twitter, ha assegurat que fins al moment no havia rebut cap invitació a la reunió.

stats