ELECCIONS PRESIDENCIALS
Misc 05/04/2014

Tres candidats per tutelar el futur incert de l’Afganistan

13 milions d’afganesos escullen el substitut de Karzai, al poder des de fa dotze anys

Pau Miranda
3 min

KabulL’Afganistan comença a tancar un cicle amb les eleccions presidencials que se celebren avui, però no se sap ben bé què els espera als afganesos després que Hamid Karzai completi una presidència de més de dotze anys. La primera de les incerteses arrenca amb el resultat, perquè hi ha tres candidats amb possibilitats de victòria, però s’endinsen en un futur marcat per la guerra amb els talibans i els dubtes sobre el grau de presència internacional més enllà d’aquest any.

Molts interrogants que es començaran a resoldre avui a dos quarts de vuit del matí amb l’obertura dels col·legis electorals, on estan cridats uns 13 milions d’afganesos. Les previsions més optimistes són d’un 60% de participació, que ja seria un enorme èxit ateses les amenaces dels talibans d’atacar els punts de votació. Els dubtes planen també sobre la transparència d’uns comicis que es poden allargar a una segona volta al maig i en què gairebé no hi haurà observadors internacionals sobre el terreny. Hi haurà una molt reduïda missió d’observació europea però no es preveu que surti de Kabul.

S’han emès més de 20 milions de paperetes, moltes més que votants, i hi ha dubtes molt seriosos sobre el paper de l’òrgan supervisor, la comissió electoral, que desperta molt poca confiança entre la comunitat internacional. Els precedents no són gens positius, després del frau massiu que es va denunciar als comicis del 2009, en què Karzai va derrotar amb molta polèmica el seu rival i antic ministre d’Exteriors, Abdul·lah Abdul·lah.

Justament el derrotat del 2009 és un dels candidats que tenen més possibilitats de guanyar ara, però haurà de derrotar dos exmembres més del govern, Aixraf Ghani, extitular de Finances, i un altre exministre d’Exteriors, Zalmai Rassoul. Abdul·lah té molt suport entre la minoria tadjik, que és més de la quarta part de la població i a la qual pertanyia la seva mare, però pot tenir més problemes per aconseguir vots entre el 40% de paixtus que té l’Afganistan. “Aquest és un país on el factor ètnic encara té molta importància a l’hora de decidir el vot”, diu el director del Centre d’Estudis Estratègics de Kabul, Waliullah Rahmaní.

Per la seva banda, Ghani, un intel·lectual exmembre del Banc Mundial, pot tenir més suport entre la comunitat paixtu, de la qual forma part, però ha pres l’arriscada decisió de posar com a candidat a la vicepresidència Raixid Dostum, el polèmic líder de la comunitat uzbeka, que ha estat acusat de crims de guerra i que és odiat per molts paixtus pel tracte criminal que van donar els seus homes als presoners talibans el 2001. Però analistes i diplomàtics pensen que Ghani és l’home triat per Washington com a candidat ideal per continuar la democratització del país pel seu passat com a tecnòcrata i els seus forts vincles amb els Estats Units.

El tercer en discòrdia és Rassoul, el més discret, però que pot donar la sorpresa. Un home de perfil més baix, menys conegut, però que es pot beneficiar dels anticossos que provoquen els seus rivals en part de la població afganesa. A més, l’actual president li ha donat el seu suport tàcit, segons algunes fonts, perquè és el que pot resultar més fàcil d’influenciar per un expresident que, com Karzai, no té cap intenció de desaparèixer de l’escena política.

Però la majoria dels analistes coincideixen que el primer repte d’aquests comicis és el de la transparència, perquè sigui qui sigui el pròxim president tindrà una tasca molt complicada i necessitarà tota la legitimitat possible. Primer, per asseure’s a negociar una pau creïble amb els talibans i, després, per encetar l’enèsim intent de reconstruir un país destrossat per trenta anys de guerra.

Mor a trets una fotògrafa alemanya

La fotoperiodista alemanya Anja Niedringhaus, de l’agència de notícies Associated Press, va morir ahir pels trets d’un home que vestia l’uniforme de la policia afganesa i que va obrir foc contra ella i la seva companya, la veterana reportera canadenca Kathy Gannon, quan treballaven a la província afganesa de Khost, molt a prop de la frontera pakistanesa. Gannon va quedar greument ferida i l’agressor es va lliurar a les forces de seguretat. Els talibans es van desvincular de l’atac.

stats