POLÈMICA A WASHINGTON
Internacional 13/06/2013

Snowden, disposat a lluitar contra l'extradició als EUA

L'informàtic que ha filtrat l'escàndol d'espionatge massiu diu que no preveu deixar Hong Kong

M.f.f.
2 min

Barcelona.La batalla judicial per les filtracions massives dels programes de vigilància dels Estats Units s'haurà de lliurar a Hong Kong, o això és el que planeja Edward Snowden, l'informàtic de 29 anys que ha confessat ser l'autor de les filtracions als diaris The Guardian i The Washington Post .

En les primeres declaracions des de la confessió en un vídeo diumenge passat, Snowden assegurava ahir al South China Morning Post que prefereix quedar-se en aquest territori autònom de la Xina "i lluitar contra el govern dels Estats Units als tribunals". "Tinc fe en el sistema legal de Hong Kong -afegia al diari de més tirada de l'excolònia britànica-. No sóc aquí per amagar-me de la justícia, sóc aquí per posar en evidència la criminalitat".

Malgrat que encara és un home lliure -Washington no havia presentat ahir càrrecs contra ell-, Snowden ha decidit exposar-se al perill de Hong Kong, tot i el tractat d'extradició amb els Estats Units que hi ha vigent des del 1996. Segons els analistes, el risc d'una extradició és molt alt, però el procés podria durar mesos i, a més, Pequín -que té l'última paraula en aquests casos- el pot arribar a bloquejar.

Per preparar-se bé per a aquesta batalla judicial, Snowden ja s'ha posat en contacte amb diferents advocats de drets humans, segons el South China Morning Post . Alguns, però, l'alerten: "L'actitud del sistema judicial aquí segueix una doctrina clara: si l'Oncle Sam et vol, l'Oncle Sam et tindrà", explicava ahir a Reuters l'advocat Kevin Egan, que ha portat altres casos d'extradició a Hong Kong. Per Egan, la millor opció per a Snowden hauria de ser marxar ràpid. Moscou va mostrar-se favorable dimarts a valorar una petició de l'informàtic, però el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, va aclarir ahir que no havien rebut cap demanda d'asil.

El govern de Hong Kong ha evitat fins ara posicionar-se sobre el tema i ha defensat que seguirà estrictament la llei. Pequín tampoc ha fet cap valoració sobre l'escàndol. En plena pugna amb Washington per les acusacions de ciberatacs, el govern de Xi Jinping ha vist com la credibilitat de l'administració Obama quedava malmesa. La decisió de Snowden d'exiliar-se a Hong Kong, doncs, compromet també unes relacions bilaterals ja en si tenses entre les dues potències.

La UE demana explicacions

Qui busca respostes és també la Unió Europea. La comissària de Justícia, Viviane Reding, preocupada per saber fins a quin punt es poden haver vulnerat els drets dels ciutadans europeus, va enviar ahir una carta al fiscal general dels Estats Units en què li preguntava sobre els límits del programa de vigilància Prisma, que permet recopilar dades directament dels servidors de grans empreses d'internet.

Justament Facebook va sumar-se ahir a la petició de Google a Washington de poder publicar la quantitat de dades que s'han arribat a intervenir. El seu objectiu és demostrar que no han permès un accés indiscriminat als seus servidors. L'Agència Nacional de Seguretat va defensar ahir que el programa Prisma és només un sistema informàtic intern, i no un programa de recopilació de dades.

stats