Misc 13/06/2013

La premsa oficial xinesa assegura que el cas Snowden posa a prova les relacions Pequín-Washington

L'exanalista de la NSA revela que les escoltes massives del govern nord-americà incloïen una vigilància constant als fluxos d'informació de la Xina

Efe
2 min
Edward Snowden. EFE

BarcelonaLa premsa oficial xinesa assegura que el cas d'Edward Snowden, l'exanalista de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units ocult a Hong Kong després de denunciar el programa d'escoltes massives al país nord-americà, posa a prova les relacions entre Pequín i Washington. El Govern dels EUA ha acusat sovint Pequín de ciberespionatge, però Snowden ha revelat que Washington porta anys fent el mateix a la Xina i Hong Kong, en una entrevista al diari 'South China Morning Post'.

"Segons com es manegi aquest cas podria esdevenir un desafiament per a la incipient bona voluntat entre Pequín i Washington, atès que Snowden es troba en territori xinès i la relació entre els dos països es veu constantment en tensió per la ciberseguretat", assegura el mitjà oficialista 'China Daily'. El diari dedica un editorial en l'edició d'aquest dijous a l'escàndol i considera que aquestes tasques d'intel·ligència nord-americanes són "injustificades", ja que "les operacions, que inclouen la recol·lecció de prop de mil milions de registres d'informació al dia constitueixen una violació dels drets civils".

Per la seva banda, l'agència Xinhua cita l'investigador Li Haidong, de la Universitat d'Afers Estrangers de la Xina, per afirmar que "durant mesos Washington ha estat acusant la Xina de ciberespionatge i ara resulta que la màxima amenaça a la llibertat individual i la privacitat als Estats Units és el poder desenfrenat del seu govern". Segons Li, Washington es troba ara en una incòmoda posició, ja que ha de donar explicacions als seus ciutadans i als d'altres països.

Fins i tot l'artista xinès Ai Weiwei, sempre crític amb el govern comunista, ha opinat avui sobre les revelacions de Snowden i ha assenyalat que si són certes es podrien fer servir com a excusa per a la Xina per augmentar les seves tasques d'espionatge i control. Ai, que durant anys ha criticat la falta de llibertat al seu país, va carregar aquest cop contra els Estats Units i va subratllar que els dos països "no es diferencien gaire quan es tracta d'envair la privacitat dels seus ciutadans".

stats