Misc 05/06/2013

El règim sirià recupera el control de l'estratègica ciutat de Qusair

Les forces d'Al-Assad prometen continuar lluitant contra els "terroristes". Amb la victòria en aquesta localitat, el govern de Damasc recupera el control de la frontera amb el Líban

Efe
2 min
Un home planta la bandera del règim en una porta de Qusair. SANA / REUTERS

El CaireEl règim sirià ha anunciat aquest dimecres que ha recuperat el control total de la ciutat de Qusair, a l'oest del país i prop de la frontera amb el Líban, després de més de dues setmanes d'ofensiva contra els rebels. La televisió siriana ha explicat que les Forces Armades han llançat diverses operacions "qualitatives" al centre de la localitat, que s'han saldat amb la mort i l'arrest de diversos "terroristes". Amb tot, destaca que s'ha tornat "la seguretat" a Qusair.

L'exèrcit del règim va llançar dimarts a la nit una operació "ràpida, decisiva i precisa" en què es va fer amb el control de la població. Segons una font de les forces de seguretat d'Al-Assad, els soldats del règim van deixar espai als "terroristes" perquè abandonessin la ciutat i poguessin fugir cap a les localitats properes de Buida i Dabaa.

L'agència de notícies oficial Sana afegeix que els efectius governamentals han confiscat les armes i destruït els caus dels grups armats, a més de desactivar desenes d'artefactes explosius que els suposats terroristes havien col·locat en cases i carreteres per evitar l'avanç de les forces armades.

L'Observatori Sirià de Drets Humans afirma que van ser milicians del grup xiïta Hezbol·lah, aliat del règim de Damasc, els que han van pres l'Qusair després d'una sèrie de bombardejos que han durat tota la nit. L'organització, amb seu a Londres, apunta també que els rebels s'han retirat a d'altres zones per falta de municions i soldats. Alerta també de la situació de 1.200 ferits que estan dins de la ciutat i que necessiten atenció mèdica.

El règim, amb el suport de Hezbol·lah, va iniciar el passat 19 de maig la ofensiva contra els insurgents per recuperar el control de Quseir. Aquesta ciutat, d'uns 25.000 habitants, és un enclavament estratègic per als rebels per la seva ubicació en la ruta que connecta el nord del Líban, de majoria sunnita, amb la província central siriana d'Homs, que pels permet proveir-se d'armes.

També és fonamental per al règim, ja que aquesta carretera comunica Damasc amb els feus de la costa mediterrània, de majoria alauita, secta a la qual pertany el president sirià, Baixar al-Assad.

stats