REACCIONS INTERNACIONALS
Misc 21/08/2013

Reunió d'emergència del Consell de Seguretat per l'atac a Síria

Rússia considera que es tracta d'una campanya manipulada per provocar una acció internacional. La UE demana al règim que permeti a la missió de l'ONU visitar el lloc dels fets

Agències
2 min
Víctimes del presumpte agent químic en un suburbi de Damasc. REUTERS

Brussel·lesEl Consell de Seguretat de l'ONU està previst que celebri aquest vespre a les 21 hores una reunió d'emergència per discutir el presumpte atac amb armes químiques a Síria. Paral·lelament, els Estats Units i diversos països de la Unió Europea han demanat aquest dimecres a Síria que permeti que la missió de l'ONU investigui el presumpte ús d'armes químiques i accedeixi "sense restriccions" a una àrea de Damasc on aquesta matinada, segons fonts de l'oposició, el règim ha mort centenars de persones amb aquest tipus d'armament.

Recollim a continuació les reaccions a l'atac.

Regne Unit

"Estem a l'espera de més informació sobre el cas, però si es verifica, seria una escalada esgarrifosa en l'ús d'armes químiques a Síria", ha dit el ministre britànic d'Exteriors, William Hague. L'executiu de David Cameron ha expressat la seva "profunda preocupació".

França

El president francès, François Hollande, demana als inspectors de l'ONU que visitin el lloc on s'ha denunciat l'atac amb armes químiques. "Estem pendents de la informació que ens arriba de Síria; el president vol que l'ONU vagi al lloc dels fets", ha dit Najat Vallaud-Belkacem en el brífing setmanal.

"Si es confirma, no només serà una massacre, sinó també una atrocitat sense precedents", ha dit al seu torn el ministre d'Exteriors francès, Laurent Fabius.

Rússia

El ministre d'Exteriors de Rússia, Alexander Luskashevich ha demanat una investigació del que ha succeït aquest dimecres, però ho ha fet suggerint que els rebels haurien manipulat l'assalt per provocar una acció internacional al país. "Això només pot suggerir que un altre cop estem davant d'una provocació planejada", ha dit el titular d'exteriors rus.

La Lliga Àrab

El secretari general de la Lliga Àrab, Nabil el-Arabi, ha demanat també als inspectors de l'ONU que investiguin de manera immediata les informacions de l'ús d'armes químiques en un suburbi de Damasc.

Turquia

Ankara observa la situació "amb molta preocupació". "Si aquestes acusacions són certes, serà inevitable que la comunitat internacional faci els passos que calgui per donar la resposta necessària a aquest crim salvatge en contra de la humanitat", ha dit el ministre d'Exteriors en un comunicat.

L'Aràbia Saudita

També demana una reunió d'urgència del Consell de Seguretat per discutir l'atac amb gas nerviós a Síria. Riad, en canvi, ha donat clarament suport al cop militar a Egipte i en cap moment ha condemnat la massacre per part de l'exèrcit als campaments d'islamistes del Caire fa una setmana.

L'equip de l'ONU a Síria

El cap de l'equip de l'ONU a Síria, Ake Sellstrom, ha considerat que s'hauria d'investigar el presumpte ús d'aquest tipus d'armament. "Sembla que hauria de ser analitzat", ha afirmat per telèfon des de Damasc a Reuters. "Dependrà de si algun estat membre de l'ONU demana al secretari general [Ban Ki-moon] i li diu que hauríem d'investigar aquests fets", ha afegit, tot subratllant que estan "sobre el terreny".

stats