POLS A EGIPTE
Internacional 13/08/2013

Setge a les places islamistes del Caire

La policia encercla les acampades dels Germans Musulmans i posposa el desallotjament per la força

David D. Kirkpatrick
3 min

The New York Times / El CaireLa policia egípcia ha posposat el desallotjament per la força dels dos campaments que han muntat els Germans Musulmans al Caire per denunciar el derrocament del president Mohammed Mursi. Les forces de seguretat allarguen així l'amenaça de l'exèrcit de posar fi a la protesta dels islamistes, que ja fa sis setmanes que estan atrinxerats al districte cairota de Ciutat Nàsser i a la plaça Nahda, davant de la Universitat del Caire.

El nou govern interí, designat per la junta militar, va prometre fa més d'una setmana que utilitzaria tota la força necessària per posar fi a les acampades, organitzades després del cop d'estat del 3 de juliol. Però la pressió externa de les potències occidentals i la interna dels ministres liberals sembla haver persuadit el general Abdulfattah al-Sisi, el cap de les forces armades, de contenir una acció definitiva.

El campament de Ciutat Nàsser, on viuen milers de persones, respirava alleujat ahir a l'alba. Un grup de seguidors de Mursi que havien passat la nit a les barricades que emmurallen el recinte estiraven les cames encara aferrats a barres de ferro i es treien els cascos de bicicleta que utilitzen com a protecció.

El ministeri de l'Interior va anunciar diumenge a la nit que durant la matinada desallotjarien els campaments. Una acció que, segons els defensors dels drets humans, podria provocar desenes de morts. I és que la policia egípcia és coneguda per ser incapaç de mantenir la calma, sobretot si topa amb qualsevol tipus de resistència com a resposta. Però ahir les forces de seguretat es van limitar a encerclar les places i prohibir l'entrada de persones i aliments.

"Seria inèdit que la policia egípcia fos capaç d'intervenir fent un ús proporcionat i responsable de la força", explica Karim Medhat Ennarah, investigador de dret penal de l'Egyptian Initiative for Personal Rights. "No crec que tinguin la capacitat per fer-ho", matisa, i afegeix que la policia ja ha mort almenys 140 seguidors de Mursi entre tirotejos indiscriminats i petites manifestacions des que van derrocar el president islamista. "Em sorprendria que no comencés una nova onada de violència letal", diu.

Diversos líders del Congrés dels Estats Units i de la diplomàcia occidental han advertit que una nova onada repressiva acabarà amb els 1.300 milions de dòlars en concepte d'ajuda militar que Washington envia cada any a Egipte. A més, també es podria bloquejar un crèdit de 4.800 milions de dòlars del Fons Monetari Internacional (FMI) que el nou govern considera vital per remuntar l'economia.

Els activistes també adverteixen del risc de confrontació arreu del país si la policia fa ús de la força i els partidaris de Mursi responen amb represàlies. L'executiu interí ja ha detingut molts dels alts càrrecs dels Germans Musulmans, i han fonamentat així la por dels islamistes al retorn del vell estat policial del dictador Mubàrak.

Un setge amb la porta oberta?

El ministeri de l'Interior va dir diumenge que actuaria amb compte, i que envoltaria durant tres dies les acampades per tancar així les vies de proveïment d'aigua i aliments. També van assegurar que bloquejarien totes les entrades però que deixarien un pas obert perquè els manifestants poguessin sortir. I així ha fet, de moment. Sobre la violència, el ministeri afirma que la policia "augmentarà progressivament l'ús de tàctiques no letals", amb gasos lacrimògens i canons d'aigua. Però no van deixar clar si les forces de seguretat tenen la intenció d'augmentar la pressió en qüestió d'hores, dies o setmanes. La manera com respondrà la policia a la resistència ja és una altra qüestió, sobretot després dels últims enfrontaments mortals. Els manifestants ja han erigit barricades i han emmagatzemat piles de pedres per llançar als atacants.

Cada cop són més comunes les escopetes de perdigons i les pistoles de fabricació casolana en les protestes a Egipte, fins i tot entre els islamistes. De fet, el govern acusa els partidaris dels Germans Musulmans d'emmagatzemar armes, malgrat que tots dos campaments han estat totalment pacífics.

Els líders de la germandat van dir diumenge que continuarien per la via de la no-violència encara que la policia entrés dins dels campaments. Gehad el-Haddad, un portaveu dels Germans Musulmans, va desafiar els seus partidaris a intentar-ho. "Si proven de dispersar-nos per la força, ens limitarem a crear nous campaments o múltiples assentaments -va dir-. Les acampades no són una causa per elles mateixes".

El sector més liberal del govern estén la mà a una negociació amb la confraria perquè entri a l'executiu a canvi de deixar les protestes. Però els Germans Musulmans posen com a condició que Mursi, empresonat des del cop, sigui alliberat.

"Estem fent tot el possible per intentar resoldre això a través de la persuasió en lloc de la força de la llei", va dir el ministre d'Exteriors, Nabil Fahmy, conscient de les diferències amb alguns membres del govern, com el vice primer ministeri interí i Nobel de la pau Mohamed ElBaradei. "Però entre els membres del govern hi ha el consens que aquesta situació no pot fer-se eterna, perquè el govern necessita tirar endavant".

stats