Publicitat
Publicitat

ALERTA A EUROPA

Pla de Scotland Yard per frenar els jihadistes britànics a Síria

Es demana delatar els que volen combatre contra Al-Assad

Els serveis antiterroristes britànics van posar en marxa ahir una campanya per demanar a les dones musulmanes del país que convencin els seus marits, fills o germans perquè no marxin a la guerra de Síria. El projecte respon a l’increment de britànics que es fan jihadistes i s’uneixen a la lluita contra el règim de Baixar al-Assad. Es calcula que 400 britànics ho han fet.

La policia tem que aquests ciutadans tornin radicalitzats. La coordinadora del projecte, Helen Ball, va demanar a les mares musulmanes que els ajudin a lluitar contra “l’engany de Síria”. “Entenc que molta gent pugui creure que hi ha d’anar -va dir-, però em preocupa que un cop allà siguin captats per grups terroristes”.

Fins ara la lluita antiterrorista consistia en l’amenaça d’arrestar tots els que fossin interceptats tornant de Síria. Ja han detingut 40 persones aquest any, el doble que tot el 2013, i, d’aquestes, cinc estan pendents de judici.

El govern britànic té constància de la mort d’una vintena de ciutadans en el conflicte, entre els quals Abdul Waheed Majeed, un pare de tres fills que es va convertir en el primer britànic responsable d’un atemptat suïcida a Síria.

El projecte es va posar en marxa simultàniament a Londres, Birmingham i Manchester, les tres principals ciutats del país i amb més població àrab. La policia treballarà des de les comunitats musulmanes sensibilitzant dones perquè convencin els seus fills i repartirà fulletons als ports i aeroports alertant de les conseqüències per als jihadistes.

El primer ministre, David Cameron, va expressar la seva preocupació “per l’amenaça del terrorisme que ve de Síria”. “Estem prevenint que la gent viatgi allà. No volem veure ciutadans britànics combatent a Síria o radicalitzant-se i tornant convertits en una amenaça per als altres”, va afegir.

Recels a les comunitats àrabs

Cameron també va demanar a tots els que sàpiguen d’algú que planegi anar a Síria que avisin ràpidament la policia. La campanya no ha agradat als col·lectius àrabs. Desconfien de la policia i temen que es produeixi una criminalització dels musulmans o que es fitxin com a potencials terroristes tots els que siguin denunciats.

D’altra banda, el govern també va demanar a les comunitats islàmiques que col·laborin amb les principals organitzacions humanitàries que treballen a la zona i deixin d’enviar combois pel seu compte.

França i Bèlgica, també contra la radicalització

El ministeri d’Interior francès acaba de presentar un pla amb vint mesures per evitar que joves francesos vagin a fer la jihad a Síria. L’eix de la nova estratègia passa per la detecció precoç dels possibles candidats a lluitar en la guerra santa. Entre les iniciatives concretes que es tiraran endavant hi ha la creació de cèl·lules de crisi per atendre els pares que sospitin que els seus fills estan entrant en l’espiral de la radicalització. També hi ha el reforçament de la cooperació entre els països europeus, sobretot de l’àrea Schengen, i la idea de restablir l’autorització de sortida dels països per als menors d’edat. També a Bèlgica, el ministeri d’Interior ha creat un grup de seguiment especialitzat en Síria que s’ocupa d’interrogar tots els joves que tornen de Síria per avaluar la seva implicació en la guerra i la seva perillositat. Tot i que el càlcul és difícil, segons dades del Centre Internacional per a l’Estudi de la Radicalització, entre 400 i 2.000 europeus han anat a Síria a combatre a la jihad entre el 2011 i el 2013. La majoria són belgues (76) i francesos (63), mentre que Espanya ocupa la sisena posició al rànquing amb 34 combatents.