CONVERSES DE PAU A COLÒMBIA
Misc 27/08/2013

Santos i les FARC, dividits per un referèndum sobre l'acord de pau

El procés continua a Cuba tot i el rebuig de la guerrilla a la proposta

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

Barcelona.L'anunci del president colombià, Juan Manuel Santos, de sotmetre un eventual acord amb les FARC a referèndum ha complicat el procés de pau que se celebra a l'Havana, però finalment no l'ha paralitzat. Tant la delegació de la guerrilla com la de l'executiu van reprendre ahir les negociacions després d'un cap de setmana marcat per una batalla de desafiaments dels líders del grup armat i del mateix president Santos, que va respondre a la decisió de les FARC de suspendre el procés amb la crida a consultes dels seus delegats.

Les negociacions van patir un "parèntesi inesperat" -així ho definia una editorial del diari El Tiempo - quan es va fer públic dijous passat la decisió governamental de tramitar, en primera instància, un projecte de llei que permeti dur a terme un referèndum perquè els colombians avalin el que s'acordi a Cuba. La idea de Santos és que es faci coincidir la consulta amb les eleccions legislatives previstes per al març o bé les presidencials del maig.

L'estratègia presidencial

"El missatge per a les FARC no pot ser més clar: està dient a la guerrilla que el procés demana més ritme", analitzava la revista Semana . La majoria de mitjans colombians han interpretat el cop de timó de Santos com una estratègia per accelerar un acord. Si bé en un principi es va marcar el mes de novembre com a límit per a les converses, a només tres mesos del termini tan sols s'ha acordat un dels cinc punts de l'agenda: la reforma agrària.

Ara es negocia a l'Havana la futura participació en política de la guerrilla. L'anunci d'un referèndum també buscaria desactivar la demanda de les FARC de convocar una assemblea constituent per arribar a un acord de pau. De fet, la guerrilla somia a poder participar en les eleccions de l'any vinent, una opció que quedaria anul·lada si finalment se celebra una consulta.

El tercer punt de l'estratègia de Santos, segons els partidaris de l'expresident Álvaro Uribe -enfrontat amb el govern perquè s'oposa frontalment a un procés de pau-, és garantir-se el suport electoral. "El santisme s'estremeix només d'imaginar que, a part de guanyar el referèndum, aixafarà l'expresident [Uribe] a les urnes amb un missatge de divisió al més pur estil chavista: nosaltres i les FARC som els bons, els pacifistes; i ells, la ultradreta guerrerista. Obliden que al marge d'Uribe hi ha una ciutadania que pensa diferent i que discrepar és legítim", escrivia la periodista Salud Hernández Mora a la seva columna de El Tiempo .

Una proposta no "vinculant"

Després d'haver decidit fer una "pausa" en les converses per l'anunci de Santos, les FARC van tornar ahir a la taula de negociacions, però deixant clar que no acceptaran la proposta "unilateral" de referèndum. "No supeditarem els diàlegs i els seus resultats a aquesta decisió unilateral", va advertir el líder de la delegació de la guerrilla, Iván Márquez, que va insistir a referendar l'acord final amb una assemblea nacional constituent.

stats