REFERÈNDUM D’INDEPENDÈNCIA
Misc 29/04/2014

Salmond creu que el procés escocès pot servir d’exemple

Destaca el consens amb Londres per fer el referèndum

L.f.
2 min

Brussel·lesEl govern escocès creu que el seu procés cap a la independència és diferent a altres casos, però considera que pot servir com a model per a moviments sobiranistes com el que viu Catalunya. “Pot ser un bon exemple de com un procés impecable, pacífic i democràtic acaba amb resultats positius”, va assegurar ahir el primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, en una conferència que va fer al Col·legi de Bruges, a Bèlgica. “Pot ser que l’acord d’Edimburg es converteixi en el futur en un exemple de com tractar aquests temes”, va afegir. De fet, Salmond va defensar el dret d’autodeterminació de tots els pobles. “Quan un país no té el dret a l’autodeterminació, té un dèficit democràtic”, va dir.

Tot i això, el primer ministre escocès no va fer referència directa a Catalunya. Escòcia tem que el procés sobiranista català faci fracassar el seu propi projecte d’independència. Malgrat la simpatia que desperta entre els esocesos el procés català, el govern del país s’esforça a marcar distància amb Catalunya per la por que Madrid acabi vetant l’entrada d’Escòcia a la UE quan aconsegueixi la independència. “La situació d’Escòcia no es pot comparar amb cap altra”, va puntualitzar Salmond.

A l’hora de desmarcar-se de Catalunya i d’altres moviments secessionistes a Europa, el primer ministre va repetir una vegada i una altra que el procés escocès està pactat amb Londres, que és pacífic i que respecta el dret britànic. “El nostre és un procés consensuat, totalment democràtic”, va afirmar Salmond en resposta a una estudiant que li havia demanat què passarà si governs com l’espanyol veten la seva entrada a la Unió. “És pacífic, inclusiu, cívic i, per sobre de tot, és un moviment independentista constitucional”, va insistir.

País europeista

En el seu discurs a Bruges, el primer ministre va buscar el suport de les capitals europees defensant amb entusiasme l’europeisme d’Escòcia en contraposició a l’euroescepticisme creixent de Londres. “Una Escòcia independent seria un contribuent entusiasta i compromès amb el progrés europeu”, va subratllar Alex Salmond. És l’argument amb què Escòcia vol convèncer Europa: mentre que Londres boicoteja les polítiques comunitàries, Edimburg és profundament europeista i el seu lloc és dins del club europeu.

Alguns arguments recorden als que esgrimeix el govern català a l’hora de defensar l’entrada -o la permanència- d’Escòcia a la UE: Europa es beneficia de la pertinença del país al club europeu. Salmond va recordar que Escòcia és contribuent net a les arques europees i té el 60% dels recursos perolífers de la UE, tot i que només representa un 1% de la població comunitària.

El primer ministre va defensar que Escòcia no sortirà mai de la UE perquè la seva adhesió es negociarà abans de proclamar la independència.

stats