AMÈRICA LLATINA
Misc 28/08/2013

Rousseff es queda sense ministre d'Exteriors per un xoc diplomàtic

El cessat va fer enfurismar el govern bolivià en ajudar un opositor

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

Barcelona.Era un divendres plujós i particularment fred a La Paz quan un vehicle oficial va sortir de l'ambaixada del Brasil. A dins hi viatjava Roger Pinto, un senador bolivià enfrontat amb el govern d'Evo Morales, que el buscava. Flanquejat per militars brasilers, va aconseguir esquivar els agents de paisà concentrats a les entrades de la seu diplomàtica durant gairebé un any i mig. Vigilaven que no marxés al Brasil, on se li havia concedit asil polític. 22 hores de carretera després, el senador arribava finalment al país veí, on un avió privat el traslladava a Brasília.

Així s'acabaven, dissabte passat, 454 dies de reclusió, però començava un intens xoc diplomàtic entre els dos països que ha obligat la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, a depurar responsabilitats. I a Rousseff no li ha tremolat el pols, com tantes altres vegades. Dilluns a la nit acceptava la dimissió del seu ministre d'Exteriors, Antonio Patriota, el cap de turc necessari perquè no s'esquerdin les relacions amb el seu homòleg bolivià, Evo Morales.

Patriota, que va assumir el càrrec el gener del 2011 quan Rousseff va arribar a la presidència, no havia convençut amb les seves respostes. Va negar que hagués estat informat de la fuga de Pinto i va cridar a consultes el diplomàtic que va acompanyar el senador fins a la frontera, Eduardo Saboia. "Vaig prendre la decisió perquè hi havia un risc imminent per a la seva vida i una amenaça a la dignitat d'una persona. Ho vaig fer per raons humanitàries", va argumentar llavors Saboia.

Però el govern d'Evo necessitava un gest clar de Rousseff: "No pot ser que a l'empara de la immunitat diplomàtica es transgredeixin normes nacionals i internacionals i es faciliti la fugida del país del senador Pinto", va dir dilluns el ministre d'Exteriors bolivià, David Choquehuanca, que va demanar explicacions a Brasília davant un gest "molt greu". El primer compromís del nou ministre d'Exteriors, el fins ara ambaixador a l'ONU Luiz Alberto Figueiredo, serà la reunió de l'Unasur a Surinam dissabte que ve.

Rousseff va prendre ahir la paraula i va qualificar d'"inacceptable" la fuga del senador Pinto, que ahir va cancel·lar una roda de premsa que tenia prevista a Brasília. "Un país civilitzat i democràtic protegeix els seus asilats, no pot posar la seva vida en perill", va dir censurant que Pinto hagués sortit il·legalment de Bolívia.

Buscat per corrupció

Roger Pinto va presentar-se a l'ambaixada del Brasil a La Paz el 28 de maig del 2012 al·legant que era víctima d'una "persecució" política per part del govern d'Evo Morales. El senador temia llavors ser detingut perquè afrontava més de 20 judicis impulsats per l'executiu, la majoria per corrupció. De fet, durant els 15 mesos que va viure refugiat a l'ambaixada, la justícia boliviana el va condemnar a un any de presó.

"Estem parlant d'un polític delinqüent, d'un polític que té processos penals, i que hauria d'haver donat la cara", va dir ahir la ministra boliviana de Justícia, Cecilia Ayllón. Pinto va respondre al canal Globovisión: "Em van perseguir per denunciar els vincles entre el govern d'Evo i el narcotràfic. L'executiu sempre inventa processos i insulta l'oposició".

stats