Publicitat
Publicitat

ONADA DE PROTESTES

Rousseff proposa un plebiscit de reforma política al Brasil

La presidenta brasilera apunta cinc grans "pactes": educació, sanitat, transport, reforma política i fre a la inflació

La president brasilera, Dilma Rousseff, ha proposat avui la realització d'un plebiscit per dur a terme una reforma política al país, en resposta a l'onada de protestes que ha sacsejat Brasil en les últimes dues setmanes.

La mandatària va anunciar la proposta d'organitzar un plebiscit en el marc d'un gran pacte nacional en relació al sistema polític, la salut, l'educació i el transport, que són al centre de les reclamacions expressades per les multituds que han ocupat els carrers del país en les últimes dues setmanes.
El plebiscit ha de donar pas a "un procés constituent específic per a la reforma política", va explicar Rousseff en una reunió amb governadors i alcaldes al Palau presidencial de Planalto, convocada per respondre a les demandes dels manifestants.

Rousseff va proposar cinc grans "pactes" als 27 governadors i 26 alcaldes que van assistir a la trobada. Un referit a la necessitat de mantenir la "responsabilitat fiscal per garantir l'estabilitat econòmica i el control de la inflació", al que va atribuir una "dimensió especialment important en el moment actual, en què la prologada crisi castiga totes les nacions".

El segon pacte el va centrar en la "construcció d'una àmplia reforma política que ampliï els horitzons de la ciutadania", una proposta que, va admetre, en les últimes dècades "va entrar i va sortir més d'una vegada de l'agenda política nacional". Per superar aquesta paràlisi, va proposar un plebiscit "que autoritzi un procés constituent específic per a la reforma política", ja que "Brasil està madur per avançar" en aquesta direcció.

En aquest marc, ha assegurat que s'ha d'especificar una prioritat especial al combat a la corrupció i va proposar establir penes més severes per als delictes comesos per la malversació de diners públics.

El tercer "pacte" es refereix a la salut, una àrea en què va demanar "accelerar les inversions" previstes i va reafirmar la seva intenció de contractar metges estrangers perquè treballin a les ciutats i regions "que més necessiten millorar l'atenció".

Rousseff va admetre que enfrontarà "un debat democràtic" amb aquesta proposta, en al·lusió a la resistència dels col·legis professionals del país a aquesta iniciativa. Pel que fa al transport públic, que va ser el detonant de les protestes a causa d'un alça en el preu del bitllet a Sao Paulo, també va reconèixer que malgrat fortes inversions fetes en últims anys encara no té la qualitat que exigeix la ciutadania.

Per això, en el quart punt del "gran pacte nacional", va proposar "avançar més ràpid" en la construcció de metros, trens i altres mitjans de transport públic i va convidar a alcaldes i governadors a estudiar noves desgravacions d'impostos, similars a les que ja ha establert el Govern federal en aquesta àrea.

També va anunciar la seva disposició a eliminar els tributs federals al dièsel utilitzat per autobusos ia l'electricitat que consumeixen trens i metros.
El cinquè punt del "pacte" el va centrar en l'educació, una àrea en què ha reiterat que el seu Govern pretén millorar els pressupostos mitjançant una proposta que tramita el Parlament.

Aquesta proposta planteja que el 100 per cent dels beneficis que generin les riqueses petrolieres atresorades en aigües profundes de l'Atlàntic es destinin a l'educació. En aquest sentit, ha dit confiar que "els senyors congressistes aprovaran això amb la deguda urgència constitucional".

Com va fer la setmana passada a les altres dues ocasions en què es va pronunciar sobre les manifestacions que recorren el país, Rousseff va tornar a condemnar els episodis de violència que hi va haver en algunes d'elles. V a subratllar el seu compromís amb "la llei i l'ordre" i va oferir ajuda a alcaldes i governadors per "garantir la pau", però va emfatitzar que s'ha d'escoltar "la veu democràtica que ve de carrers".

Segons Rousseff, les protestes diuen que "el poble vol més ciutadania, vol ciutadania plena" i exigeix "serveis públics de qualitat", "mecanismes més eficients contra la corrupció" i "una representació política més permeable" a les seves demandes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 14/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF