Publicitat
Publicitat

Risc de guerra civil al Sudan del Sud per l'escalada de violència

Atac a una base de l'ONU

El Sudan del Sud va viure ahir nous episodis de violència i enfrontaments entre l'exèrcit i els rebels, malgrat les crides de les Nacions Unides per rebaixar la tensió del conflicte que, des de diumenge, ha provocat almenys 500 morts i el desplaçament de 20.000 refugiats. Els insurgents, membres de la tribu Lou Nuer, van prendre el control de Bor, la capital de l'estat de Jonglei, i van atacar una base de l'ONU amb milers de refugiats. L'atac va provocar diversos morts, segons va confirmar el subsecretari de l'organisme internacional, Jan Eliasson. "La situació a Jonglei s'ha agreujat", va admetre Eliasson, que va avançar que l'ONU reforçarà la presència de tropes a la zona i evacuarà el seu personal no armat.

Disputa entre tribus rivals

Bor, que és un punt estratègic del país per a la producció de petroli, ja va ser escenari l'any 1991 de violents enfrontaments entre les tribus rivals Dinka i Lou Nuer que van provocar un miler de morts. El president del país, Salva Kir, que pertany a la tribu Dinka, acusa l'exvicepresident Riak Mashar, de la tribu rival, d'instigar l'intent de cop d'estat que ha desencadenat el conflicte. Mashar, destituït al juliol, va exigir ahir la renúncia del president, però va negar estar al darrere de les accions dels militars dissidents: "No necessito enfrontar-me amb Kir. El derrocaran les seves pròpies tropes, a les quals ha irritat amb el seu comportament", va afirmar.

Augmenta la por que l'escalada de violència desemboqui en un conflicte ètnic, com va advertir l'ONU dilluns. El ministeri d'Exteriors del país va emetre un comunicat en què desvinculava el cop d'estat frustrat de les disputes tribals.

Independència i inestabilitat

El Sudan del Sud es va independitzar del Sudan el juliol del 2011. Des de llavors, el país viu immers en un clima d'inseguretat i inestabilitat política, derivat d'aquests enfrontaments tribals pel control, en part, del petroli. La destitució de Mashar i els desafiaments dels rebels a Jonglei han accentuat les tensions internes i compliquen les relacions amb l'estat veí del nord, que controla els oleoductes de cru que el Sudan del Sud exporta.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF