IANUKÓVITX CONTRA LES CORDES
Misc 10/12/2013

Resistència sota la neu dels opositors ucraïnesos

Els manifestants abandonen el bloqueig a la seu del govern però mantenen l'acampada i el desafiament

Ana Lázaro Bosch
3 min

KíevHavia expirat l'ultimàtum de cinc dies que va donar el govern i les forces antiavalots de la policia van entrar ahir a la tarda al barri governamental de Kíev per desmuntar les barricades i emportar-se les tendes de campanya que hi havien instal·lat els manifestants. No va haver-hi resistència. Els activistes eren poc nombrosos després d'un dia sencer sota la neu a una temperatura de cinc graus sota zero. Els antiavalots no van tenir problemes per desallotjar les seus de la presidència i del govern. Els seus ocupants van dirigir-se a la plaça de la Independència, que ahir a la nit seguia -plena de gent- sent el centre neuràlgic de les protestes.

Poc després de desmantellar les seus governamentals, les temudes forces especials -conegudes com els berkut - van entrar a la seu del partit Batkirsxina, la formació de l'ex primera ministra empresonada i líder opositora Iúlia Timoixenko. Armats i amb la cara coberta les forces de seguretat van escorcollar els locals i se'n van emportar grans quantitats de material informàtic. El líder del partit, Arseni Iartseniuk, va explicar que la situació era caòtica: "Han trencat les portes i tot el material està danyat". El ministeri de l'Interior va justificar l'atac al·legant una investigació per frau i abús de poder, el mateix càrrec pel qual Timoixenko va ser sentenciada a set anys de presó el 2011.

A la plaça de la Independència, que ja s'ha guanyat el sobrenom d'euromaidan (en ucraïnès, maidan vol dir plaça ), la tensió era màxima: els manifestants sentien la presència de la policia darrere les barricadas i temien que l'atac pogués arribar en qualsevol moment de la nit. "No ens trauran de la plaça tan fàcilment -comentava un estudiant-, tinc una mica de por però sé que he de ser aquí. És la nostra última oportunitat".

També a l'interior dels edificis que encara no havien estat desocupats es preparaven per resistir. A la seu de l'Ajuntament -encara en mans dels opositors-, un centenar d'activistes esperaven la intervenció policial protegint-se amb cascs i pals. "Nosaltres no atacarem, això és només per defensar-nos", comentava un jove militant del partit Batkirsxina. Amb ells només s'hi van quedar dos metges per ocupar-se de possibles ferits en cas d'una intervenció policial violenta. També la seu dels sindicats seguia ocupada.

Des de la tribuna de la plaça, l'oposició va animar els manifestants a resistir. "Com més siguem, més aviat avortarem els plans de les autoritats", va proclamar el cap del partit UDAR i exboxejador Vitali Klitxkó. "Hem d'acabar amb el dictador", va afegir fent referència al president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx. Klitxkó és un dels tres líders polítics que encapçalen el moviment opositor. Són heterogenis però tenen un objectiu en comú: aconseguir la dimissió del govern.

Via oberta per al diàleg

Poques hores abans d'ordenar el desmantellament de les barricades, el president Ianukóvitx s'havia mostrat obert al diàleg. A la pàgina web de la seva formació, el Partit de les Regions, anunciava que "una taula rodona pot ser una plataforma per a l'enteniment" i convidava els seus oponents a trobar "una solució de compromís". Els tres líders opositors van mostrar-se immediatament disposats a dialogar. Ianukóvitx no donava cap data concreta per a l'inici de les converses, però és el primer senyal des que van començar les manifestacions que indica que està disposat a escoltar les peticions de l'oposició de celebrar eleccions anticipades.

Just avui serà a Kíev la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, per mirar de trobar una sortida negociada al conflicte que enfronta el govern i els manifestants, que van arrencar les protestes després que el govern ucraïnès rebutgés un l'acostament a la UE.

Atacs informàtics a mitjans crítics i opositors

El diari ucraïnès en anglès Kyiv Post , font per als estrangers que aquests dies segueixen els esdeveniments al país, va patir ahir un atac informàtic. Segons va confirmar el seu editor, Christopher Miller, els servidors del mitjà van rebre un atac informàtic que va provocar-los problemes durant tot el dia. No es va poder confirmar la procedència de l'atac, tot i que alguns treballadors del mitjà asseguraven que provenia d'un ordinador amb una adreça IP de Rússia. La xarxa anava plena ahir a mitja tarda de denúncies als atacs que altres mitjans havien patit, com ara el canal de televisió ITV i el rotatiu Evening Kyiv . Totes aquestes pàgines estaven seguint en directe el desallotjament del barri governamental, així com els discursos dels líders opositors a la plaça de la Independència. En el moment de tancar l'edició, les pàgines web tornaven a estar en línia.

stats