Publicitat
Publicitat

DRETS HUMANS

Les Pussy Riot creen una ONG per a presos

Les dues activistes del grup Pussy Riot alliberades dilluns van anunciar ahir que crearan una ONG per defensar els drets humans dels presos russos. Nadejda Tolokónnikova i Maria Aliókhina van dir-ho des de Moscou en la primera roda de premsa que han fet en llibertat. Dilluns van abandonar la presó a pocs mesos de complir la condemna de dos anys, imposada per "vandalisme motivat per odi religiós" després d'haver representat una pregària punk contra el president rus, Vladímir Putin, a la catedral del Crist Salvador de Moscou.

El projecte es dirà Zona de Dret, un joc de paraules en rus, perquè col·loquialment zona també vol dir presons i colònies de treballs forçats. "El projecte va començar fa temps, quan vam decidir dedicar-nos a la defensa dels drets a les presons on complíem condemna. La nostra vida està molt vinculada a aquest projecte", va dit Tolokónnikova. La seva companya va denunciar que "a les presons hi ha moltes persones que viuen al límit de la mort".

Les joves van explicar que el projecte no té fons. "Ara hem de crear un esquema de finançament transparent", va dir Tolokónnikova, que descarta demanar diners a l'exmagnat Mikhaïl Khodorkovski, opositor indultat fa una setmana pel president Putin després de passar una dècada a la presó per frau fiscal. "No demanarem ajuda econòmica a ningú", va assegurar la jove de 24 anys i mare d'una filla de cinc, que va afegir que, de totes maneres, "qualsevol ciutadà pot donar recursos per al funcionament" de la futura organització. Khodorkovski també havia anunciat dies enrere en la roda de premsa que va fer com a home lliure que es dedicaria a lluitar pels drets dels presoners polítics.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF