Publicitat
Publicitat

Protestes prohibides i un carrer que no veu la sortida

Angela Merkel go home ”, deia la pancarta d’un petit grup de manifestants que, desafiant la prohibició de protestes i la pluja, van sortir ahir al centre d’Atenes per denunciar les polítiques d’austeritat. Cinc mil policies blindaven el centre de la ciutat i la protesta va ser dissolta en acostar-se a l’emblemàtica plaça Sintagma.

La visita de Merkel beneïa políticament -l’emissió de deute grec el dia abans havia estat la benedicció dels mercats- la “història d’èxit” que vol vendre el govern d’Andonis Samaràs. El missatge és que el pitjor ha passat i que els sacrificis dels treballadors i la classe mitjana en quatre anys d’austeritat comencen a donar fruits.

Història d’èxit?

El govern esgrimeix el superàvit primari del pressupost (descomptats els interessos del deute, que ja supera els 320.000 milions d’euros) i el retorn als mercats per demostrar que Grècia s’està alliberant del jou del memoràndum i la troica. Però al carrer no es veuen millores: l’atur continua disparat (26,7% oficial al gener), la deflació es confirma (els preus han caigut un 2,8% en els últims 12 mesos) i ahir es feia públic que les llicències d’obres s’havien enfonsat un 30% al gener.

Que els principals compradors de bons grecs fossin el Deutsche Bank i JP Morgan no inspira confiança a l’oposició. “Aquí no hi ha història d’èxit: l’emissió de bons es ven com a confiança dels mercats, però només vol dir que s’està canviant deute públic per deute privat, i el problema és que no servirà per corregir l’austeritat, sinó per continuar-la”, explicava ahir a l’ARA Euclid Tsakalotos, diputat de Syriza.

Els escàndols polítics han eclipsat el triomfalisme econòmic de Samaràs. Un dels seus assessors més propers, Takis Baltakos, ha hagut de dimitir després que el portaveu dels neonazis d’Alba Daurada filtrés el vídeo d’una conversa amb ell. En la gravació Baltakos afirma que Samaràs va ordenar detenir la cúpula neonazi al setembre només per frenar la fuga de vots del seu partit cap a la ultradreta.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF